Meer klachten over misbruik door VN-personeel

04 maart 2016Leestijd: 1 minuut

NEW YORK (ANP) – Bij de Verenigde Naties zijn vorig jaar 99 meldingen binnengekomen van seksueel misbruik of seksuele uitbuiting door VN-medewerkers. Het ging in de meeste gevallen om beschuldigingen tegen personeel dat was betrokken bij tien vredesmissies, blijkt uit een rapport van secretaris-generaal Ban Ki-moon.

De meldingen richten zich onder meer op politiemensen en militairen die actief waren onder de VN-vlag. Zij komen uit 21 landen. Het misbruik zou hebben plaatsgevonden tijdens missies in landen als Mali, Haïti en Ivoorkust. In 2014 registreerden de VN nog 80 beschuldigingen van seksueel misbruik door medewerkers.

Om te zorgen dat daders in de toekomst sneller tegen de lamp lopen, komt het rapport met een aantal aanbevelingen. Zo moet er een DNA-register worden opgericht voor vredestroepen. Ook moet het mogelijk worden mensen te vervolgen in het land waar het misbruik plaatsvond.