‘Meer geld en visumvrij reizen voor Turken’

07 maart 2016Leestijd: 2 minuten

BRUSSEL (ANP) – De Europese Unie worstelt met Turkije om de migratiestroom naar Griekenland onder controle te krijgen. Turkije wil dat Turken sneller visumvrij naar Europa kunnen reizen, vragen fors meer geld voor verbetering van de omstandigheden in de Turkse vluchtelingenkampen en willen dat de gesprekken over toetreding tot de EU een extra impuls krijgen.

In ruil daarvoor is Turkije bereid voor een bepaalde periode en uit humanitaire overwegingen, alle migranten, niet alleen economische, die de oversteek naar Griekse eilanden maken, terug te nemen. Welwillende landen in Europa zouden dan geregistreerde en erkende vluchtelingen rechtstreeks uit Turkije opnemen. Of deze ‘1-voor-1’-strategie in lijn is met Europese (mensen)rechten is de vraag.

De financiële steun die de EU geeft voor verbetering van de omstandigheden in de Turkse vluchtelingenkampen wordt als het aan Turkije ligt verdubbeld tot 6 miljard euro. De periode waar dit voor geldt zou dan worden verlengd tot eind 2018. De visaversoepeling zou al in juni in plaats van oktober een feit moeten zijn als Turkije aan de voorwaarden voldoet.

Migratiecrisis

De EU-lidstaten buigen zich maandag de hele dag over de migratiecrisis. Tijdens de lunch schoof de Turkse premier Ahmet Davutoglu aan. In de avond moet tijdens een diner met de EU-leiders blijken of er een akkoord kan worden gesloten.

In november sloten de EU en Turkije een overeenkomst om samen de migratiecrisis het hoofd te bieden. Veel migranten stappen in Turkije op een bootje om de oversteek naar Europa te maken. Via Griekenland willen de meesten door naar landen als Duitsland en ook Nederland.

De EU zegde 3 miljard euro toe om de situatie in de opvangkampen in Turkije te verbeteren, zodat vluchtelingen geen noodzaak meer zouden hebben naar Europa te gaan. Ook werd afgesproken dat het proces rond visumversoepeling zou worden versneld. De al jaren vastzittende onderhandelingsgesprekken over toetreding tot de unie van Turkije werden weer leven ingeblazen door nieuwe ‘hoofdstukken’ te openen.