Massaclaim tegen Trafigura

02 maart 2016Leestijd: 1 minuut

AMSTERDAM (ANP) – Het grondstoffenbedrijf Trafigura moet opnieuw voor de Nederlandse rechter verschijnen vanwege illegale gifdumping in Ivoorkust tien jaar geleden. Een grote groep Ivorianen heeft een claim ingediend bij de rechtbank in Amsterdam tegen Trafigura.

Dat zei advocaat Bojan Dekker van Beer advocaten woensdag tegen BNR. Om hoeveel mensen het precies gaat, weet Dekker niet. Volgens hem zijn er zo’n 70.000 Ivorianen die nog niet eerder gecompenseerd zijn.

Trafigura vervoerde in 2006 met het schip Probo Koala vijfhonderd ton giftig materiaal naar de Ivoriaanse havenstad Abidjan. Een lokaal bedrijf dumpte het materiaal illegaal op verschillende plekken rondom de stad. Omwonenden kregen huid- en longproblemen en klachten van neurologische aard.

Hoe lang deze nieuwe zaak gaat duren, is onzeker. Het wordt een kwestie van lange adem, aldus Dekker.