Iraanse oliehandelaren ter dood veroordeeld

06 maart 2016Leestijd: 1 minuut

TEHERAN (ANP) – Drie Iraanse oliehandelaren, onder wie miljardair Babak Zanjani, zijn zondag ter dood veroordeeld. Ze hebben zich volgens de rechter schuldig gemaakt aan verduistering van overheidsgeld en ,,het verspreiden van corruptie op aarde”. De drie kunnen nog in beroep gaan tegen hun straf.

Zanjani en de zijnen verhandelden voor miljarden dollars aan Iraanse olie. Via een netwerk van bedrijven dat van Turkije tot Maleisië strekte, ontdoken ze de handelsembargo’s die de VN-Veiligheidsraad, de VS en de EU tegen Iran hadden ingesteld. Volgens justitie in Iran belazerden ze tegelijkertijd de staat. Die zou nog ruim 2,7 miljard dollar aan olieopbrengsten tegoed hebben.

De sancties die de Iraanse oliehandel lam legden zijn begin dit jaar opgeheven. Sinds Iran een akkoord over zijn nucleaire programma heeft gesloten met diverse wereldmachten, mag het weer olie exporteren.