Historisch bezoek aan Obama aan Cuba

20 maart 2016Leestijd: 1 minuut

HAVANA (ANP) – President Obama reist zondag naar Cuba voor een bezoek van 48 uur. Hij is de eerste Amerikaanse leider in 88 jaar die het eiland bezoekt. Zowel het regiem in Washington als dat in Havana beschouwt het bezoek als historisch. Sinds de communistische revolutie onder Fidel Castro in 1959 het pro-Amerikaanse regiem omverwierp, waren de landen gezworen vijanden.

In december 2014 besloten Obama en zijn ambtgenoot Raul Castro tot een politiek van meer ontspanning. De reis van Obama is een voorlopig hoogtepunt daarvan. De hoofdstad Havana is extra aangeveegd en voorzien van welkomteksten voor de Amerikaanse leider.

De ontspanning tussen de twee landen krijgt onder meer gestalte in de vorm van verbindingen voor telecommunicatie, een geregelde vliegverbinding en de mogelijkheid van zakelijke contracten. Het eerste daarvan is al getekend. De Amerikaanse hotelketen Starwood investeert miljoen om drie grote hotels in Havana te renoveren en exploiteren. Ondertussen lieten de Cubaanse machthebbers als teken van goede wil de afgelopen dagen tweehonderd politieke activisten vrij.

ANP
Lees meer

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.