Hennis: migratiedeal nog geen succes

09 maart 2016Leestijd: 1 minuut

STRAATSBURG (ANP) – Om het principeakkoord tussen Turkije en de Europese Unie over migratie te laten slagen is nog veel werk te verzetten. Dat zei minister van Defensie Jeanine Hennis woensdag in het Europees Parlement in Straatsburg.

,,Het is nog veel te weg vroeg om van een succes te spreken, alles hangt op de uitvoering”, zei Hennis, die sprak in haar rol als tijdelijk EU-voorzitter. Als de Europese regeringsleiders het akkoord volgende week op een volgende top in Brussel bezegelen is dat mogelijk wel een doorbraak, aldus de minister. Het gaat er volgens Hennis nu om de details uit te werken.

De deal behelst onder meer dat Turkije alle migranten die op Griekse eilanden arriveren terugneemt. Europese landen laten dan voor iedere teruggenomen Syriër een andere Syriër uit Turkije overvliegen.

De Raad van Europa en mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch en Amnesty International hebben hun grote bezorgdheid al uitgesproken, evenals de Hoge Commissaris voor Vluchtelingen van de VN, Filippo Grandi.