EU en Turkije smeden deal over migratie

08 maart 2016Leestijd: 2 minuten

BRUSSEL (ANP) – De Europese Unie en Turkije hebben nieuwe afspraken gemaakt over een gezamenlijke aanpak van de migratiecrisis. Het gaat om een principeakkoord, of de contouren van een deal, zoals de premier van Estland Taavi Roivas de afspraken bestempelde. Op een al geplande top eind volgende week staat het onderwerp weer op de agenda.

Een woordvoerder van EU-president Donald Tusk liet via sociale media weten dat er ,,overeenkomst is over een verklaring”. Tusk gaat samen met de Turken de voorstellen verder uitwerken voor de volgende top. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei na de top dat de EU-leiders de ,,belangrijkste punten” van de plannen van Turkije ondersteunen.

De Turkse premier Ahmet Davutoglu verraste vriend en vijand maandag door een nieuw wensenpakket op tafel te leggen. Het land bood aan alle migranten die illegaal de oversteek naar Europa maken terug op te nemen, op voorwaarde dat Europese landen erkende vluchtelingen uit Turkse vluchtelingenkampen over laten komen. Deze ‘1-op-1-ruil’ stuitte op onder meer Hongaars verzet.

Het doel van het plan is het verdienmodel van de mensensmokkelaars kapot te maken en migranten te ontmoedigen hun geld en leven in de waagschaal te leggen voor een oversteek naar Europa. Legale migratie moet de enige manier zijn om naar Europa te komen.

Verder zou de EU niet 3 maar 6 miljard euro aan steun beschikbaar moeten stellen om de leefomstandigheden in vluchtelingenkampen in Turkije te verbeteren. Bovendien wil Turkije dat het proces om Turken sneller visumvrij naar Europa te laten reizen en de onderhandelingen over toetreding tot de EU worden versneld.