België onvoldoende voorbereid op kernramp

01 maart 2016Leestijd: 1 minuut

BRUSSEL (ANP) – België is onvoldoende voorbereid op een ongeluk in een van de kerncentrales. De crisisplannen zijn niet op orde, oordeelt de Hoge Gezondheidsraad dinsdag in een rapport naar aanleiding van de nucleaire ramp in het Japanse Fukushima.

Een ernstig nucleair ongeval kan zich werkelijk voordoen in België, aldus de raad. De gevolgen blijven dan niet beperkt tot de directe omgeving. In plaats van 10 kilometer zou een gebied van 20 kilometer rondom de plek van het incident moeten worden ontruimd.

Verder moet in een straal van 100 kilometer snel jodium kunnen worden uitgedeeld om de schildklier te beschermen tegen radioactiviteit. Dat is nu 20 kilometer.

Risicoanalyse

De raad pleit voor een uitbreiding van de risicoanalyse, die alle kwetsbaarheden moet blootleggen. ,,Alle mogelijke scenario’s, inclusief de minst waarschijnlijke, moeten grondig worden onderzocht.’’ Ook moet er opener worden gecommuniceerd met de bevolking.

De Belgische kernreactoren haperen geregeld en liggen niet ver van de Nederlandse grens.