Vermiste mijnwerkers Rusland dood verklaard

28 februari 2016Leestijd: 1 minuut

MOSKOU/ VORKUTA (ANP) – De 26 mijnwerkers die donderdag vast kwamen te zitten na twee grote gasexplosies in een kolenmijn in het noorden van Rusland zijn zondag dood verklaard. De reddingsoperaties zijn gestopt, nadat er opnieuw een explosie in de mijn was en er verscheidene reddingswerkers zijn omgekomen, meldden de autoriteiten.

Het mijnongeluk was in de mijn Severnaja in de Russische plaats Vorkuta. De explosies leiden instortingen in de mijn op een diepte van 780 meter. Er werden bijna vierhonderd reddingswerkers ingezet om de ingesloten mijnwerkers te redden. Ten tijde van de instorting waren er 110 mensen in de mijn aan het werk, van wie de meesten op eigen kracht boven de grond konden komen.

De mijnen in Rusland zijn verouderd en behoren mede vanwege de diepe schachten tot de gevaarlijkste ter wereld. In februari 2013 deed zich in een andere mijn in Vorkuta een gasexplosie voor waarbij achttien mijnwerkers omkwamen. Vorkuta ligt ongeveer 2000 kilometer ten noordoosten van Moskou.