Rusland: Bestand over het algemeen nageleefd

28 februari 2016Leestijd: 1 minuut

MOSKOU (ANP/RTR) – Het bestand in Syrië dat zaterdag is ingegaan, wordt over het algemeen nageleefd. Dit meldden zondag Russische waarnemers vanuit Syrië. Ze lieten weten dat ze slechts negen schendingen van de wapenstilstand in de voorafgaande 24 uur hebben gesignaleerd.

Rusland heeft geklaagd over een beschieting van een door Koerdische milities beheerste grensplaats in Syrië, Tel Abyad. Die is zondag door artillerie onder vuur genomen vanuit Turkije, volgens het Russische ministerie van Defensie. Er zijn daarbij circa honderd strijders vanuit Turkije Tel Abyad binnengetrokken. Die hebben een deel van de plaats ingenomen volgens Moskou.

Het Kremlin heeft het coördinatiecentrum van de Verenigde Staten in de Jordaanse hoofdstad Amman om opheldering gevraagd. Zaterdag werd Tel Abyad volgens de Koerdische milities die er de baas zijn, aangevallen door jihadisten van Islamitische Staat.

Luchtaanvallen

Rusland wordt er door rebellen van beschuldigd zondag luchtaanvallen te hebben uitgevoerd ten westen van de stad Aleppo. Ook zou de Libanese militie van de sjiitische beweging Hezbollah bij Zabandani, ten noordwesten van Damascus aanvallen hebben uitgevoerd. De Libanese strijders steunen de regering van president Assad in Syrië in de strijd tegen de vooral soennitische opposanten van Assad.

Rusland en de VS willen een staakt-het-vuren handhaven in Syrië dat zaterdag is ingegaan. De burgeroorlog is in 2011 uitgebroken. Toen had het land bijna 23 miljoen inwoners. De helft daarvan is gedood, gevlucht, ontheemd of verdwenen. Sommige waarnemers stellen dat er minstens 470.000 doden zijn gevallen en er een miljoen gewonden zijn.