Waar moet je op stemmen? EW zet alle stemwijzers op een rij

01 mei 2024Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

Met de Europese verkiezingen in aantocht, zet EW alle beschikbare stemwijzers onder elkaar. Bekijk hieronder iedere stemwijzer die beschikbaar is, inclusief de links om die in te vullen.

StemWijzer

Via dertig stellingen uit de verkiezingsprogramma’s ziet u welke partijen het best aansluiten bij uw voorkeuren. De StemWijzer is een zeer populair stemhulpmiddel en scoorde bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen zelfs een record met 9,1 miljoen gebruikers.

Vul de StemWijzer in

Kieskompas

De stemwijzer van Kieskompas positioneert kiezers en partijen op een assenstelsel (links-rechts en conservatief-progressief) gebaseerd op de antwoorden op dertig stellingen.

Vul het KiesKompas in

EU&I

Deze online overkoepelende kieswijzer is beschikbaar in meer dan 20 talen en laat gebruikers reageren op 30 beleidsstellingen over diverse Europese kwesties. Uniek: de resultaten tonen niet alleen welke Nederlandse partijen het dichtst bij uw voorkeuren staan, maar ook welke dat in heel Europa zijn.

Vul EU&I in

Openverkiezingen.nl

Laat kunstmatige intelligentie (A.I.) je stem bepalen. Openverkiezingen.nl is een stemwijzer die met behulp van A.I. partijen met elkaar vergelijk aan de hand van door jou ingebrachte stellingen.

Vul openverkiezingen.nl in

Young Voice

Young Voice van ProDemos is een stemwijzer voor jongeren. Selecteer minimaal vier onderwerpen die prioriteit krijgen bij de stemkeuze. Per onderwerp zijn er vijf stellingen.

Vul de Young Voice in

AD Kieswijzer

Met de kieswijzer van het AD kunt u uw positie bepalen door middel van een schuifknop bij 25 stellingen. Vervolgens kunt u zien in hoeverre uw antwoorden overeenkomen met de standpunten van de partijen.

Vul de AD Kieswijzer in

 

Hoe komt een stemwijzer tot stand?

Het maken van een stemwijzer is ingewikkelder dan het lijkt. Makers bepalen de standpunten van de partijen aan de hand van verkiezingsprogramma, website, formele documenten. Ook kijken wetenschappers ernaar. Is onduidelijk hoe een partij over een bepaald thema denkt, dan wordt de partij om opheldering gevraagd. Al met al bezorgt het vervaardigen van stemwijzers makers, maar ook partijen veel werk.

Jibbe Slofstra
Jibbe Slofstra (2002) is sinds 2 april 2024 stagiair op de redactie van EW.
Lees meer
Jibbe Slofstra