Hoe warm is de band tussen Orbán en Wilders?

04 april 2024Leestijd: 2 minuten
Viktor Orbán en Geert Wilders spreken tijdens congres in Boedapest, op 25 en 26 april

De Hongaarse premier Orbán en de Nederlandse parlementariër Geert Wilders kunnen het goed met elkaar vinden. Hoe innig is hun relatie?

De relatie tussen Viktor Orbán en Geert Wilders is meer dan uitstekend. De Hongaarse premier was er als de kippen bij toen Wilders’ PVV op 22 november 2023 de grootste partij van Nederland werd.

‘De winden van verandering zijn hier,’ voegde Orbán toe aan zijn publieke felicitatie op X. Een frase die hij vaker gebruikt als rechtse geestverwanten in Europa winnen. Onder het bericht plaatste Orbán een selfie van de twee, genomen op de Burcht van Boedapest.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Dat Wilders een vriend van het land is, mag niet verbazen. In 1992 trouwde hij met de Hongaarse Krisztina Márfai, die hij leerde kennen toen ze als diplomaat werkte op de Hongaarse ambassade in Den Haag. De twee brengen graag hun zomers door aan het Balatonmeer en bezoeken dan ook het dorp van zijn vrouw, Nyírparasznya, een gehucht bij de Oekraïense en Roemeense grens.

De laatste keer dat Orbán en Wilders elkaar spraken – en dat één van hen er gewag van deed – was in 2020, toen de selfie werd genomen.

Orbán en Wilders beide tegenstander van immigratie

In september 2022 ontving Wilders de orde van verdienste voor zijn steun aan Hongarije en zijn inspanningen om de immigratie te stoppen. Orbán is net als Wilders groot tegenstander van immigratie, omdat daardoor de eigen cultuur verwatert.

‘Hongarije is een land van reuzen,’ zei Wilders toen hij de onderscheiding kreeg. ‘Het heeft eeuwenlang gevochten voor zijn vrijheid. Vandaag de dag is Hongarije een trotse natie en een van de dapperste in Europa, die als geen ander de christelijke waarden verdedigt tegen cultuurrelativisme en progressieve liberale opvattingen.’

Wilders en Orbán op hetzelfde evenement

Eind april ziet Wilders Orbán weer. De PVV-politicus spreekt tijdens de Conservative Political Action Conference in Boedapest.

Orbán is hoofdgast, Wilders is met de leiders van het Spaanse Vox en het Vlaams Belang een van de keynote speakers. Thema: Wokebusters. Let’s drain the swamp (Woke-brekers: laten we het moeras droogleggen).

De geest van Donald Trump zweeft boven Boedapest.