Spanningen tussen Pakistan en Afghanistan: Taliban-terreur is terug

01 april 2024Leestijd: 2 minuten
ART_13_varia_5_vragen_68425_IMG_WRLVARIA5vragenGettyImages-1947149027

De spanning bij de grens Pakistan-Afghanistan neemt toe. Aanslagen en het Taliban-regime zorgen voor onrust.

1 Wat is er aan de hand?

Pakistan voerde vorige week twee bombardementen uit in het grensgebied met Afghanistan. Het zou een vergelding zijn geweest voor het groeiende aantal terreuraanslagen op Pakistaanse bodem. Pakistan zegt dat sinds de Taliban in 2021 terug aan de macht kwamen in Afghanistan, de terreur in de grensstreek met bijna 70 procent is toegenomen. Zeker zevenhonderd mensen zouden in 2023 zijn gedood. De Taliban in Kabul ontkennen dat zij terroristen steunen.

2 De grens tussen beide landen is omstreden. Waarom?

De Durandlijn, de grens tussen beide landen die eind negentiende eeuw door het Britse koloniale bestuur werd getrokken, is al jaren een heftig twistpunt. De Taliban ontkennen, net als eerdere Afghaanse regeringen, de legitimiteit van de 130 jaar oude grens, genoemd naar de voormalige Britse minister van Buitenlandse Zaken Mortimer Durand. Zolang dit grensprobleem niet is opgelost, laten de Taliban iedereen de grens passeren. Ook terroristen.

3 Welke veiligheidsmaatregelen neemt Pakistan?

Vanaf 1 april mag geen Afghaan nog zonder paspoort en visum de grens met Pakistan over. Slecht nieuws voor gewone Afghanen. Velen van hen werken als dagarbeider in Pakistan of gaan erheen voor medische behandelingen. Na de machtsovername van de Taliban is de Afghaanse economie compleet ingestort. Pakistan geeft amper nog visa uit aan Afghanen, omdat het vreest dat ze niet meer vertrekken.

4 Pakistan stuurde vorig jaar meer dan één miljoen Afghanen terug en zou er uiteindelijk zeker twee miljoen willen uitzetten. Gaat dat door?

Nu Shabaz Sharif een maand geleden is herkozen als premier, staan de uitzettingen op een lager pitje. Na de ramadan, die eindigt rond 9 april, dreigt hij ze te hervatten. Politiek analisten zeggen dat de regering van Sharif de angst voor Afghanen heeft gebruikt voor zijn herverkiezing. Veel Pakistanen geloven dat zij allemaal terroristen zijn, ook de Afghanen die er al vier generaties wonen.

5 Sharifs voorganger Imran Khan zit in de gevangenis. Hoe pakte hij het aan?

Heel anders. Khan komt zelf uit het grensgebied en ging in dialoog met de terreurgroep die Afghanistan leidt. Onder Khan, door zijn vijanden ‘Imran Taliban’ genoemd, waren er beduidend minder aanslagen.

 

Gastauteur
Lees meer
Gastauteur