Hoe organiseer je verkiezingen met een kleine miljard stemgerechtigden?

19 april 2024Leestijd: 1 minuut
Kiezers staan in de rij in Bombay. GettyImages.

Van 19 april tot 1 juni wordt in India de grootste stembusgang ooit georganiseerd. Hoe doe je dat in een land met meer dan 1,4 miljard inwoners?

Het is een duizelingwekkend ingewikkelde operatie. Bijna een miljard Indiërs mogen de komende zes weken stemmen, allemaal binnen een straal van 2 kilometer van waar zij wonen. Om te voldoen aan die grondwettelijke eis, zet India 15 miljoen ambtenaren en 5,5 miljoen elektronische stemmachines in.

De hindoe-nationalistische BJP van Narendra Modi gaat ruim aan kop in de peilingen. Critici verwijten de premier dat hij de oppositie smoort en religieuze minderheden onderdrukt. Ondanks alle gebreken blijft India de met afstand grootste democratie ter wereld.