Het schurkennetwerk van de ayatollahs

08 maart 2024Leestijd: 1 minuut
Ayatollah Ali Khamenei. Foto: AFP.

In de nieuwste aflevering van podcast Elke Week spreken Geerten Waling en Sam Verbeek met rechtsgeleerde Afshin Ellian (Universiteit Leiden) over de invloed van Iran en de rol van de ayatollahs in het Midden-Oosten.

Ellian belicht hoe de politieke theologie van ayatollah Khomeini, geïntroduceerd tijdens de islamitische revolutie 45 jaar geleden, nog steeds Irans handelen stuurt en bijdraagt aan de onrust in de regio. Zo verspreidt het land zijn invloed via milities in het buitenland. Welke implicaties heeft de Iraanse strategie voor de geopolitieke dynamiek in het Midden-Oosten?

Daarnaast komt aan bod hoe Iran, via misleiding en het promoten van een strikte politieke theologie, niet alleen sjiieten maar ook soennitische groeperingen zoals Hamas aan zich weet te binden, in een bloedige strijd voor de sharia en tegen de vermeende vijanden van de islam.

Luister voor dit en meer naar deze aflevering van podcast Elke Week.