Kan het Westen bevroren Russische miljarden inzetten voor Oekraïne?

14 februari 2024Leestijd: 1 minuut
Privéjacht van Russische miljardair Roman Abramovich.

Het Westen heeft vele miljarden aan Russisch geld ‘bevroren’. Kan dat geld worden ingezet om Oekraïne te steunen? Hoeveel Russisch geld is bevroren, hoeveel bezittingen liggen aan de ketting?

Diepvrieskisten vol euro’s die toebehoren aan Rusland. Het Westen heeft na de inval in Oekraïne twee jaar geleden zeker 260 miljard Russische euro’s ‘bevroren’. ‘Confisqueer dat centralebankgeld!’ roepen politici in Europa en Amerika.

Dat kan zomaar niet, juridisch. België, waar het merendeel vaststaat, wil het geld inzetten als onderpand voor staatsleningen die Oekraïne kan uitgeven. En de Russische reserves genereren rente, 5,5 miljard euro in 2023. Dat geld kan sowieso naar Kyiv. Een overzicht van wat er is bevroren, en wat aan de ketting ligt.