Europa slaapt al twee jaar door de Russische wekker heen

24 februari 2024Leestijd: 1 minuut
Countering Shahed drones in Odesa region

In de nieuwste aflevering van podcast Elke Week richten Geerten Waling en Sam Verbeek zich op de al twee jaar durende oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Ze bespreken met EU-correspondent René van Rijckevorsel en adjunct-hoofdredacteur Robbert de Witt hoe Europa’s aanvankelijk daadkrachtige houding lijkt te verslappen, terwijl Rusland succes heeft op het slagveld.

In het begin van de invasie leken de Russen de oorlog te hebben onderschat. Ze boekten stevige verliezen, en president Vladimir Poetin leek geïsoleerd, paranoïde en zelfs ziekelijk. Inmiddels is de Russische economie geheel gericht op de oorlog en weer groeiende. Heeft de Russische beer zijn rug gerecht?

De podcast staat ook stil bij de recente dood van Aleksej Navalny, de Russische dissident die Poetin jarenlang een doorn in het oog was en in 2020 bijna stierf na een vergiftiging. Welk politiek motief zit achter de timing van zijn overlijden?

Luister hier naar de jongste aflevering van Elke Week: