Waarom Republikeinen militair willen ingrijpen in Mexico

08 december 2023Leestijd: 2 minuten
President Biden, aan het hoofdeinde, overlegt in het Witte Huis met zijn regering over de fentanyl-crisis. Foto: Shawn Thew/EPA/Bloomberg via Getty Images

Vijf vragen over wilde plannen tegen drugscrisis in Amerika.

1. Waarom gaan er in de Verenigde Staten stemmen op voor militair ingrijpen in Mexico?

Republikeinen houden Mexico verantwoordelijk voor de fentanyl-epidemie in de Verenigde Staten. De synthetische pijnstiller – die honderd keer sterker is dan morfine, en wordt versneden in heroïne en cocaïne – leidt jaarlijks tot zo veel overdoses dat volgens denktank Council of Foreign ­Relations de gemiddelde levensverwachting van Amerikaanse mannen met een jaar is gedaald. Daarmee is fentanyl een belangrijk verkiezingsthema geworden.

2. Is Mexico echt de schuldige in dit probleem?

Mexicaanse drugskartels zijn verantwoordelijk voor de productie van fentanyl, maar de grondstoffen komen uit China. Daarnaast zijn het vooral Amerikaanse burgers die de drugs het land in smokkelen.

3. Hoe willen de Republikeinen de fentanyl-producenten precies aanpakken?

Donald Trump opperde aan het eind van zijn presidentschap om ‘stilletjes’ raketten op Mexico af te vuren, ‘op een manier waarvan niemand weet dat wij het waren’. Presidentskandidaat Vivek Ramaswamy belooft het leger in te zetten om de drugskartels te ‘vernietigen’, medekandidaten Ron DeSantis en Nikki Haley pleiten voor de inzet van commando’s. Senator en Trump-bondgenoot Lindsey Graham wil de kartels op de terroristenlijst zetten.

4. Wat vindt Mexico hiervan?

Inzet van het Amerikaanse leger ligt gevoelig in een land dat de helft van zijn grondgebied verloor in een oorlog met de Verenigde Staten. Bovendien zocht Mexico in 2006 zelf al de militaire confrontatie met de kartels op, wat tienduizenden levens kostte. Reden voor huidig president Andrés Manuel López Obrador om onder de noemer ‘knuffels, geen kogels’ vreedzame oplossingen te zoeken. Zo investeert hij in armoedebestrijding, en legde hij de import van chemicaliën voor de fentanyl-productie aan banden.

5. Hoe groot is de kans dat het echt tot een oorlog komt?

De oorlogsverklaringen zijn tot nu toe vooral verkiezingsretoriek. Maar een toekomstige Republikeinse president zal onder grote druk staan om het fentanyl-probleem militair te bestrijden, ook al heeft dat mogelijk averechtse gevolgen. Een oorlogs­situatie geeft vluchtelingen het recht om politiek asiel aan te vragen, wat Amerika’s toch al groeiende immigratiecrisis zou vergroten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."