Verkiezingen Taiwan: manipulatieve hand van Peking is nooit ver weg

31 december 2023Leestijd: 3 minuten
Foto: Hans Moleman

Het worden de eerste spannende verkiezingen van 2024: Taiwan kiest op 13 januari een nieuwe president en een nieuwe volksvertegenwoordiging. In de campagne tussen de twee grote partijen, de sociaal-liberale DPP en de meer China-vriendelijke KMT, is de manipulatieve hand van Peking nooit ver weg.

Zelfs Mayday, een van Taiwans bekendste popbands, kreeg er onlangs mee te maken. De groep, in Taiwan en omstreken wel de Chinese Beatles genoemd, was op tournee in China toen de soft-rockers om een politieke geste werd gevraagd. Laat eens horen dat je vindt dat Taiwan en China tot één en dezelfde grote Chinese familie behoren, en dat het tijd is voor toenadering – niet geheel toevallig een opvatting die de KMT deelt met de autoritaire machthebbers in Peking.

De mannen van Mayday en hun management lieten deze beker aan zich voorbijgaan, zo liet een bron bij de Taiwanese veiligheidsdienst de afgelopen week weten aan persbureau Reuters.

Het laatste nieuws en opinie direct naar uw telefoon, volg EW Magazine op Whatsapp     VOLGT U EW MAGAZINE AL OP WHATSAPP?

Volg EW en schep orde in de informatiechaos. Vertrouw op heldere analyses, diepgravende achtergronden en scherpzinnige columns.

Mayday, in de regio bekend van hits als You Are Not Truly Happy en Suddenly Missing You So Bad, kreeg volgens deze bron te maken met wat je een artistieke poging tot afpersing kunt noemen. De band werd op Chinese sociale media beschuldigd van playbacken tijdens een Chinees concert in november. Niet veel later kwamen de grote Chinese staatsmedia met verhalen waarin erop werd gewezen dat playbacken volgens de wet een vergrijp is waarop een fikse boete staat. Mayday zou kunnen worden gespaard als het lief was voor Peking.

Lees verder onder de video

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De Chinese autoriteiten deden het verhaal snel af als ‘nepnieuws’ en ‘sinistere politieke beïnvloeding’ door de DPP – sinds acht jaar de regeringspartij in Taipei en daarom door Peking verketterd. Mayday zelf hield zich stil.

Op allerlei manieren bemoeien met de verkiezingen

Het Chinese regime bemoeit zich op allerlei manieren met de aanstaande vrije verkiezingen in Taiwan. De beïnvloeding loopt van China-vriendelijke content op sociale en traditionele media via snoepreisjes voor wijkhoofden tot economische strafmaatregelen en militaire intimidatie. Met de poging tot afpersing van de Taiwanese Beatles werd kennelijk getracht jonge Taiwanezen, die in eerdere verkiezingen vooral DPP stemden, op andere gedachten te brengen.

De DPP wordt in Peking gehaat omdat ze hecht aan de realiteit dat Taiwan een soeverein en relatief jonge (sinds 1996) volwaardige democratie is met 23 miljoen inwoners en veel internationale steun, waaronder die uit de Europese Unie. En niet een afvallige provincie van het Chinese rijk, zoals Peking claimt.

KMT wil vooral weer goede banden met China

De KMT zegt ook voor een democratisch Taiwan te zijn, maar toch een beetje anders. Deze nationalistische partij wil vooral weer goede banden met China, zowel cultureel als economisch. Zo kan de lieve vrede beter bewaard blijven, meent KMT-presidentskandidaat Hou.

Kiezen voor de DPP is kiezen voor oorlog, propageren KMT en Peking in de laatste weken voor de verkiezingen bijna unisono. Het is een opmerkelijke coalitie voor een partij die in 1949, toen nog geleid door generalissimo Chiang Kai-shek, door Mao en de zijnen van het vasteland van China werd verjaagd. De KMT heeft veel steun onder de duizenden Taiwanese ondernemers met fabrieken en handel in China – en onder gewone Taiwanezen die een leven zonder oorlogsdreiging belangrijker vinden dan democratische vrijheden.

De KMT ligt volgens de meeste opiniepeilingen nog achter op de DPP, maar het verschil zou nog maar enkele procenten zijn – veel minder dan begin 2023. Mocht het Hou net niet lukken om president te worden, dan hoopt de KMT in elk geval samen met de kleinere populistische middenpartij TPP een meerderheid in het parlement te krijgen. Daarmee kan een nieuwe DPP-regering het leven zuur worden gemaakt.