Zo probeert Italië het aantal immigranten terug te dringen

28 november 2023Leestijd: 2 minuten
Edi Rama, premier van Albanië, en zijn Italiaanse ambtgenoot Giorgia Meloni sluiten migratiedeal. Foto: Massimo Di Vita/Mondadori Portfolio via Getty Images

Vijf vragen over immigratiedeal tussen Italië en Albanië.

1. Wat houdt het pact tussen Albanië en Italië in?

Italië bouwt in Albanië twee opvangcentra voor migranten die via zee illegaal naar Italië komen om asiel aan te vragen. De centra gaan open in het voorjaar en bieden voorlopig 3.000 opvangplaatsen per maand. Volgens de Italianen worden daar alleen migranten ondergebracht uit veilige landen, die zijn opgepikt door de Italiaanse kustwacht in internationale wateren. Er worden geen minderjarigen, kwetsbare mensen en zwangere vrouwen geplaatst. Het akkoord is voorlopig vijf jaar geldig.

2. Wat is het doel?

Premier Giorgia Meloni wil op deze manier mensensmokkelaars en potentiële asielzoekers afschrikken. Ook wil zij minder druk op overvolle opvangcentra, zoals op het eilandje Lampedusa. Meloni beloofde dat er minder asielzoekers naar Italië zouden komen. Maar ondanks veel Europees overleg en een akkoord met Tunesië steeg het aantal van 88.000 tot 145.000.

3. Wat krijgt Albanië in ruil?

Albanië krijgt geen cent, zei de Albanese premier Edi Rama. Volgens Rama helpt hij Meloni graag uit de brand, dankbaar voor de Italiaanse hulp na de val van het communisme, toen tienduizenden Albanezen naar Italië vluchtten. In werkelijkheid heeft Albanië natuurlijk wel degelijk belangen bij dit pact. Albanië wil bij de EU en hoopt dat Italië helpt om deze droom waar te maken. Meloni is groot voorstander van toetreding van Albanië tot de EU.

Op de hoogte blijven van de laatste verhalen, achtergronden en opinies van de redactie van EW? 

Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrieven.

4. Hoe wordt de deal ontvangen in Italië?

De rechtse coalitiegenoten feliciteren Meloni met ‘het historische akkoord’ dat helpt om de druk op de migratie te verlichten. De oppositie is uiterst kritisch en wil een stemming in het parlement. Sommigen spreken van ‘een soort van Guantanamo Bay’. Het plan zou juridisch onhoudbaar zijn en in strijd met het recht in de EU.

5. Is het inderdaad in strijd met het internationaal recht?

Volgens een voorlopige evaluatie van Brussel is de overeenkomst niet in strijd met het EU-recht. De bootmigranten worden opgepikt in internationale wateren, de centra komen onder Italiaans gezag. Blijft de vraag wat er gebeurt met mensen die worden afgewezen. Uitwijzen naar landen van herkomst is vaak lastig. Volgens Meloni hoeven critici zich geen zorgen te maken. Zij belooft dat de deal in het parlement in stemming wordt gebracht.