Premium Lock Poolse verkiezingen: de sleutel ligt op het platteland

09 oktober 2023Leestijd: 6 minuten
Poolse boer oogst zijn graan. Veel landgenoten vrezen goedkope Oekraïense import. Foto: Bartek Sadowski/Bloomberg via Getty Images

Als loyale bondgenoot van Oekraïne, leek het plots of de Polen hun belaagde buurland lieten vallen, in aanloop naar de verkiezingen komende zondag. Dat valt mee, maar zeker buiten de steden staat het Poolse belang voorop.

Op weg naar het podium in een sporthal in Ciechanów draait Marta Cienkowska (36) zich nog even om. Een assistent staat klaar met een smartphone. Voor de social-mediakanalen van haar coalitie Trzecia Droga (‘Derde Weg’) steekt de aspirant-politicus twee vingers op in het victorie-teken. In 15 seconden zegt ze dat ze op een partijbijeenkomst is, en zo de twee leiders van de ­coalitie gaat aankondigen die op deze druilerige zaterdag, twee weken voor de verkiezingen, haar stad bezoeken.

Kieskring Plock-Ciechanów ligt op een kleine 2 uur rijden van Warschau en geldt als een bastion van de regerende nationaal-conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS). In 2019 stemde meer dan de helft van de kiezers hier voor de regeringspartij. Oppositiegroepen, zoals het christen-democratische Trzecia Droga, hebben het volgens de peilingen nog steeds moeilijk in zulke landelijke regio’s. ‘Aan het begin was ik doodsbang uitgescholden te worden,’ geeft ze toe. ‘Maar het valt reuze mee. Zolang je met open vizier en begrip met mensen praat, is iedereen erg ontvankelijk.’

Trzecia Droga – een combinatie van de traditionele plattelandspartij PSL en het meer stedelijke Polska2050 – heeft ervoor gekozen de provincie te paaien. Het is hier waar op 15 oktober de politieke richting in Polen wordt bepaald. Meer dan de helft van de bevolking woont in dorpen en kleine steden. Dat is in de campagne goed te merken: PiS heeft zich volledig gestort op het mobiliseren van de trouwe achterban die vooral daar woont: ouderen, mensen met lage inkomens en praktisch opgeleiden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw