Premium Lock Dit wil Amerika met akkoord tussen Saudi-Arabië en Israël

09 oktober 2023Leestijd: 3 minuten
Juli 2022: Amerikaanse president Biden op bezoek bij kroonprins Bin Salman. Foto:

De brute terreuraanval door Hamas op Israël dreigt een Amerikaans diplomatiek hoogstandje te torpederen. Er werd hard gewerkt aan het normaliseren van de banden tussen Israël en Saudi-Arabië. Hoe zou dit vredesakkoord eruitzien, dat de Amerikanen al omschreven als het gedenkwaardigste in jaren?

Nog een klein jaar dachten de Amerikanen nodig te hebben, schreef The Wall Street Journal afgelopen zomer. Dan zou er een monumentaal vredesakkoord tussen de Saudi’s en Israëliërs zijn. President Joe Biden zette er topambtenaren voor in, zoals zijn Nationale Veiligheidsadviseur Jake Sullivan. Die bezocht deze zomer de Saudische hoofdstad Riyad om te onderhandelen met kroonprins Mohammed bin Salman.

Erkenning van de staat Israël door Saudi-Arabië zou het belangrijkste onderdeel van het akkoord worden. Saudi-Arabië is een van de weinige landen die Israël nooit hebben erkend. Als voorwaarde stelden de Saudiërs altijd dat er een tweestatenoplossing moet komen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw