Premium Lock Markus Söder: prins-regent van Beieren

27 september 2023Leestijd: 4 minuten
Markus Söder: ‘Ik heb de mooiste baan, op die van de paus na’. Foto: Hannes Magerstaedt/Getty Images

De ambitieuze premier Markus Söder (56) dreigt bij aanstaande verkiezingen rechts te worden ingehaald.

Beieren is een streek van superlatieven. Het beste bier, de mooiste bergen en voetballers die elk jaar uitbundig hun kampioensfeest vieren. ‘Wir sind die Besten!’ schreeuwde Louis van Gaal als coach van FC Bayern eens op de bomvolle Marienplatz in München.

Nergens zijn Duitsers zo gehecht aan traditie als in Beieren. Die zuidelijke deelstaat wordt sinds de oorlog ononderbroken geregeerd door de christen-democratische regiopartij CSU. Hun leider in het welvarende land van Laptop und Lederhose, Markus Söder, wil niet slechts minister-president blijven. Graag zou de metselaarszoon de Duitsers ervan overtuigen dat hij in 2025 bondskanselier moet worden.

‘Mijn plaats is Beieren,’ bezwoer Söder lange tijd. De mooiste plek op aarde, waar hij de beste baan heeft ter wereld. ‘Op die van de paus na.’ Maar in april 2021 verlangde de viervoudig vader er toch naar om naar Berlijn te verhuizen, de vermaledijde Pruisische hoofdstad. Söder kondigde zijn kandidaatstelling aan voor het Duitse kanselierschap. Een wekenlange politieke krimi volgde in Berlijn, de straatarme stadstaat die hij als premier niet langer wilde ondersteunen met miljarden uit zijn welvarende ­Beieren en daarom liet aanklagen bij het Grondwettelijk Hof in Karlsruhe.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw