Premium Lock Kim Yo-jong: gevaarlijker dan haar broer

11 september 2023Leestijd: 4 minuten
Kim Yo-jong wordt omschreven als ‘gemene duivelin’ en ‘bloeddorstige vrouw’. Foto: Jorge Silva/AP/ANP

Kim Yo-jong (35), de zus van de Noord-Koreaanse dictator, blijkt geslepen en nietsontziend.

Noord en Zuid staan wel vaker tegenover elkaar: soms heeft het zuiden het economisch beter en kijkt het noorden daar met afgunst naar, of andersom. Maar nergens is dit verschil zo groot als tussen Noord- en Zuid-Korea. Ooit vormden ze één land, daarna was het schiereiland jarenlang geannexeerd door Japan. Na de Tweede Wereldoorlog en de Japanse capitulatie werd het nogal achteloos door de Russen en de Amerikanen in tweeën gedeeld.

Zuid-Korea heeft zich sindsdien ontwikkeld. Het is een gewilde vakantiebestemming, zeker ook voor Europeanen, die graag naar hoofdstad Seoul komen. K-pop (Zuid-Koreaanse popmuziek) en ­K-beauty (cosmetica) zijn belangrijke exportproducten. Je kunt je een beeld vormen van dat land, ook als je er nog nooit bent geweest.

Maar dan Noord-Korea. Zo vrolijk en licht als het zuiden is, zo somber en duister is het noorden. Letterlijk: satellietfoto’s van het gebied tonen dat het zuiden ’s nachts verlicht is, maar in het noorden brandt zowat geen lamp.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Liesbeth Wytzes
Liesbeth Wytzes (1957) werkt bij de redactie Economie van EW.
Lees meer
Liesbeth Wytzes