Verkiezingen India: loopt de positie van Modi gevaar?

27 september 2023Leestijd: 2 minuten
Rahul Gandhi (midden) bij het parlementsgebouw in New Delhi. Hij neemt het op tegen Narendra Modi. Foto: Sanjeev Verma/Hindustan Times via Getty Images

Vijf vragen over Rahul Gandhi, de oppositieleider van India.

1. Wie is Rahul Gandhi?

Hij is een telg uit de dynastie van Jawaharlal Nehru, de eerste premier van India. Zijn oma, Indira Gandhi, was premier, net als zijn vader Rajiv Gandhi. Onder leiding van de Gandhi’s was de Congrespartij (INC) lang de machtigste partij van India. Met Rahul aan het stuur verloor de INC de afgelopen twee verkiezingen op verpletterende wijze van premier Narendra Modi’s Bharatiya Janata Partij (BJP).

2. Waarom is hij Modi’s geduchte opponent?

Vanwege zijn achternaam is hij nog steeds de gewezen leider – of ‘prins’, zoals Modi hem soms noemt – van de INC. Gandhi wandelde vorig jaar in 146 dagen dwars door India (3.570 kilometer). Partijleden en duizenden Indiërs liepen met hem mee. In een verdeeld land ging Gandhi de straat op en bood een luisterend oor. Daarmee herwon hij het vertrouwen van zijn partij. Ook bij de kiezers wordt hij populairder.

3. Hoe belangrijk zijn de verkiezingen volgend jaar?

De grootste democratie ter wereld staat onder toenemende druk, sinds Modi in 2014 premier werd. Zijn hindoe-nationalistische beleid onderdrukt religieuze minderheden. Journalisten en politici worden steeds vaker gearresteerd. Ook Gandhi moest eraan geloven. Hij werd in mei veroordeeld voor laster en moest zijn zetel opgeven. Een politieke aanval, volgens velen. Het Hooggerechtshof heeft de straf inmiddels opgeschort, waardoor Gandhi weer zetelt in India’s Lagerhuis, de Lok Sabha.

4. Kan Gandhi Modi verslaan?

Vooralsnog koerst Modi af op een comfortabele overwinning. Gandhi en de INC hebben zich echter aangesloten bij een coalitie van 26 partijen, genaamd I.N.D.I.A. Waarschijnlijk wordt Gandhi leider van de coalitie, die bestaat uit machtige regionale partijen. Zeker in het zuiden en het oosten staat I.N.D.I.A daarom sterk. Bovendien is de populariteit in het afgelopen halfjaar fors gestegen, met 26 procent. In reactie op de autoritaire stijl van Modi – met Gandhi’s vervolging als toonaangevend voorbeeld – kan de afkeer van Modi verder groeien.

5. Waar staat Gandhi voor?

Dat is voor veel kiezers ook niet helemaal duidelijk. De coalitie is verenigd in oppositie tegen Modi. Gandhi zet zich daarom voornamelijk af tegen Modi en werpt zich op als de hoeder van India’s multi-etnische en federale democratie.