Hoe een Duitse oud-inlichtingenchef zelf verdachte werd

12 september 2023Leestijd: 2 minuten
Hans-Georg Maaßen spreekt van een campagne om hem als ‘Rijksburger’ af te schilderen. Foto: Michael Kappeler/picture alliance via Getty Images

Vijf vragen over ex-inlichtingenchef die nu zelf verdachte is.

1. Wie bespioneert wie?

De inlichtingendienst doet onderzoek naar oud-spionnenbaas Hans-Georg Maaßen. Hij zou omgaan met rechts-radicalen die banden hebben met ‘Rijksburgers’, een groepering die in 2022 een gewapende staatsgreep voorbereidde. De Bundesverfassungsschutz – de dienst ‘ter bescherming van de grondwet’ – houdt volgens dagblad Bild een geheim dossier bij over Maaßen. Dit op aanvraag van de recherche, die onderzoek doet naar de coup.

2. Wie is Maaßen?

Hij is uitgesproken conservatief, tegen immigratie en lid van de christen-democratische CDU, de partij van oud-kanselier Angela Merkel. Zij stuurde de West-Duitser in 2018 de laan uit als inlichtingenchef, na een lang conflict over de omgang met Oost-Duitse rechts-radicalen in Chemnitz. Volgens de regering bagatelliseerde Maaßen hun gevaar. Na zijn ontslag nam hij veelvuldig contact op met mensen uit dit milieu.

3. Wat doet Maaßen tegenwoordig?

De voormalig ambtenaar is weer advocaat en actief bij de Werte-Union, een conservatieve beweging binnen de CDU. Bekend werd dat hij veel gesprekken voerde met politici van AfD, de rechtse oppositiepartij die door de geheime dienst als staatsgevaarlijk wordt gezien. Maaßen probeerde in de Bondsdag te komen, wat mislukte. CDU-partijgenoten poogden hem vergeefs uit de partij te gooien. De Duitse Raad van Joden stelt dat Maaßen complottheorieën aanhangt en in antisemitische milieus verkeert.

4. Hoe concreet zijn de aanwijzingen tegen Maaßen?

De politie zou op zijn telefoon een chatgesprek hebben gevonden met AfD-sympathisant Markus Krall, een Rijksburger die de Duitse overheid niet erkent. Deze voormalig goudhandelaar had contact met prins Heinrich XIII, die is gearresteerd vanwege de coup. Krall gelooft in satanische krachten en is lid van de katholieke Ridderorde van het Heilig Graf van Jeruzalem.

5. Waarom renteniert Maaßen niet rustig?

Hij ziet zichzelf als een slachtoffer van een ‘woke-ecologische elite’ in zijn partij. Hij zou juist voor de liberale democratie strijden en spreekt van een campagne om hem als Rijksburger af te schilderen. Volgens dagblad Frankfurter Allgemeine Zeitung wilde Maaßen de ‘brandmuur tussen AFD en CDU’ slopen. Hij sprak onlangs op een congres in Wetzlar, met anderen van AfD en CDU. Ook Rijksburger Krall was er.