Waarom miljonairsbank Coutts brexiteer Nigel Farage dumpte

02 augustus 2023Leestijd: 2 minuten
CEO Alison Rose van bankengroep NatWest verlaat Downing Street 10, na overleg met de regering. Ze stapte op. Foto: Bloomberg

Vijf vragen over de bank die brexiteer Nigel Farage dumpte.

1. Topvrouw Alison Rose van de Britse bankengroep NatWest is opgestapt. Waarom?

Rose bleek foutieve informatie te hebben gelekt naar de BBC over de bankzaken van Nigel Farage bij Coutts, de miljonairsbank die deel uitmaakt van NatWest. Ze bood haar verontschuldigingen aan, in de hoop haar baan – en salaris van ruim 6 miljoen euro per jaar – te behouden. De raad van toezicht steunde Rose, maar druk vanuit Downing Street leidde tot haar val. De Britse belastingbetaler is voor 39 procent eigenaar van de bank.

2. Wat was de reden voor deze schending van vertrouwelijkheid?

Eind vorig jaar dumpte Coutts Farage als klant. Volgens de bekende brexiteer was dit een politieke daad, een wraak voor Brexit bovenal. Maar Rose liet via de BBC doorschemeren dat Farage niet rijk genoeg meer was om in de boeken te staan van de in 1692 opgerichte bank, die ook de bankzaken van de Koning regelt. Vervolgens kreeg Farage een geheim dossier in handen dat Coutts over hem bleek te hebben aangelegd.

3. Klinkt spannend?

Dat was het ook. Coutts bleek jarenlang alle uitspraken van Farage over Brexit, lockdowns, migratie, klimaatpolitiek, ‘transgen­der­ideologie’ en de Amerikaanse oud-president Donald Trump te hebben geïnventariseerd. Het is vergeleken met Stasi-praktijken. Hoewel haast niemand wist dat Farage zaken deed met Coutts, was de bank toch beducht voor imagoschade.

4. Kwam die imagoschade er niet alsnog?

Jawel. Coutts bereikte zo het tegenovergestelde van wat het beoogde. Nu de BBC excuses heeft aangeboden en Rose weg is, richt de aandacht zich op Coutts-baas Peter Flavel, onder wie de bank een woke-koers zou varen. Wist hij van het Farage-dossier? De vraag is ook of Farage een uitzondering is. De Facebookgroep ‘NatWest Closed Down My Account’ telt 10.000 Britten die zeggen door NatWest te zijn weggestuurd.

5. Gebeurt het wegsturen van rekeninghouders vaker in het Verenigd Koninkrijk?

In 2022 kwam online betaaldienst PayPal in opspraak na verwijdering van accounts van Free Speech Union en Us for Them, een groep ouders die ageerde tegen schoolsluitingen door corona. Maar debanking is niet een exclusief Brits fenomeen. Zo blokkeerde de Canadese premier Justin Trudeau betaal­rekeningen van vrachtwagenchauffeurs die demonstreerden tegen de lockdown.