Premium Lock Stellenbosch: de Zuid-Afrikaanse Hof van Eden

07 augustus 2023Leestijd: 8 minuten
Grandeur in Cape Dutch-stijl: wijngaard en landgoed Vergenoegt nabij Stellenbosch. Foto: Peter Titmuss/Education Images/Universal Images Group/Getty Images

Afgeschermd van de armoede van Zuid-Afrika, in een groene vallei, ligt Stellenbosch: welvarend, kalm, chic als een mondain Europees stadje. ‘Stellies’, al eeuwen geliefd bij de elite, is ook een bolwerk van Afrikaner bewustzijn.

‘Toen ik acht was, kwam ik hier voor het eerst – en ik was totaal verbluft,’ zegt Vasti Roodt (51). Tien jaar later verruilde ze een grauwe industriestad nabij Johannesburg voor Stellenbosch om er te gaan studeren. Ze is nooit meer vertrokken en doceert er nu filosofie. ‘Toen ik kwam waren er twee plekken waar je koffie kon drinken. De laatste vijftien jaar zijn er tientallen bij gekomen. De Europese terrasjescultuur,’ vertelt ze in Wijnhuis, een restaurant met keuze uit meer dan 500 wijnen. Roodt bestelt een Alvi’s Drift.

De ober schenkt de chardonnay in elegante glazen. Iets later brengt hij de lunch van burrata con ragù. Het is nat en koud vandaag, maar de open haard maakt het behaaglijk. Vanaf de eerste verdieping kijken ­bezoekers neer op Andringa Street en Church Street, twee hoofdaders in het centrum van Stellenbosch, met een uitgelezen keuze aan koffiebars, res­taurants, wijnproeverijen, galeries, ijs­salons, boetiekhotels en toeristen­winkels. De straten zijn schoon en er lopen beveiligers rond als garantie voor ongestoord shoppen en flaneren.

‘Het is inderdaad een beetje Truman Show,’ zegt Roodt, verwijzend naar de film waarin Jim Carrey ronddwaalt in een geregisseerde perfecte wereld. Bejaardenhuizen in Stellenbosch hebben namen als Utopia en La Clémence.

Stellenbosch
Europese terrasjescultuur in centrum van het stadje. Foto: Eveline Gerritsen

Eén huizenblok verderop ligt de Dorpsstraat met zijn oude eiken en prachtig behouden Cape Dutch-architectuur: witgepleisterde muren, rieten daken, veranda’s, gevels met rondingen en bordjes die vertellen dat het pand uit de achttiende eeuw stamt. Een paar straten erachter begint de uitgestrekte universiteitscampus, waar bijna 32.000 studenten kennis vergaren.

Oostelijk van het stadje strekt zich het natuurreservaat Jonkershoek uit, met zicht op de imposante bergen die Stellenbosch afschermen van de boze buitenwereld. Aan de voet daarvan zijn exquise wijnlandgoederen te vinden, met namen als Lanzerac, Delaire Graff en Rust en Vrede, vaak met hotels, sterrenrestaurants en delicatessenwinkels.

Lanzerac Wine Estate ligt tegen het indrukwekkende natuurreservaat Jonkershoek. Foto: Eveline Gerritsen
Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw