Premium Lock Henry Kissinger: ‘VS en China op weg naar confrontatie’

28 augustus 2023Leestijd: 13 minuten
In 2020 spreekt Kissinger in Berlijn bij de uitreiking van de Henry A. Kissinger Prize aan bondskanselier Merkel. Foto: Christoph Soeder/Picture Alliance via Getty Images

Henry Kissinger (100) loopt krom, maar zijn geest is vlijmscherp. De geopolitieke denker legt uit hoe een Derde Wereldoorlog is te voorkomen.

Peking is tot de conclusie gekomen dat Amerika er alles aan zal doen om China klein te houden. Washington denkt onvermurwbaar dat China van plan is de Verenigde Staten te verdringen als leidende wereldmacht. Een ontnuchterende analyse van de groeiende spanningen – en een plan om te voorkomen dat die leiden tot een oorlog tussen de twee supermachten – is te horen op de 33ste verdieping van een art-decogebouw in het centrum van Manhattan, New York: het kantoor van Henry Kissinger.

Op 27 mei werd Henry Kissinger honderd jaar. Geen levend persoon heeft meer ervaring met internationale zaken dan hij, die zijn loopbaan begon als wetenschapper in de negentiende-eeuwse diplomatie. Vanaf 1969 diende hij als Amerika’s Nationale Veiligheidsadviseur, vanaf 1973 als minister van Buitenlandse Zaken, en de afgelopen 46 jaar als adviseur en afgezant van vorsten, presidenten en premiers. Kissinger is bezorgd. ‘Beide partijen hebben zichzelf ervan overtuigd dat de ander een strategisch gevaar vormt. We zijn op weg naar een confrontatie tussen grootmachten.’

Henry Kissinger
Niemand heeft meer ervaring met internationale zaken dan Kissinger (100). Foto: Omer Messanger/EPA/ANP

Kissinger loopt krom en moeizaam, maar zijn geest is vlijmscherp. Hij denkt na over zijn volgende twee boeken – over kunstmatige intelligentie en de aard van allianties – en is meer geïnteresseerd in vooruitkijken dan in het verleden. Hij maakt zich zorgen over de toenemende technologische en economische concurrentie tussen China en Amerika.

‘We bevinden ons in de klassieke situatie van voor de Eerste Wereldoorlog, waarin geen van beide partijen veel ruimte heeft voor politieke concessies, en waarin elke verstoring van het evenwicht catastrofale gevolgen kan hebben.’

Kissinger wordt door velen verguisd als oorlogszuchtig vanwege zijn aandeel in de Vietnamoorlog, maar zelf beschouwt hij het vermijden van conflicten tussen grote mogendheden als de rode draad in zijn leven. Na het bloedbad door nazi-Duitsland en de moord op dertien naaste familieleden in de Holocaust, raakte hij ervan overtuigd dat een vastberaden diplomatie, idealiter versterkt door gedeelde waarden, de enige manier is om desastreuze conflicten te voorkomen. ‘Ik heb mijn leven gewijd aan het proberen hiermee om te gaan.’

Kissinger waarschuwt voor verkeerde interpretatie van China’s ambities

Het lot van de mensheid hangt af van de vraag of Amerika en China het met elkaar kunnen vinden, zegt hij.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw