Duitse schrijvers waarschuwen voor de ‘terreur van de deugd’

08 augustus 2023Leestijd: 2 minuten
Uwe Tellkamp schrijft uit eigen ervaring over ondergang DDR. Foto: Sebastian Kahnert/DPA Photo/Newscom/ANP

Vijf vragen over strijd tegen links van Sarrazin en Tellkamp.

1. Om wie gaat het?

Uwe Tellkamp werd op slag internationaal beroemd met zijn vuistdikke roman De Toren (bijna een miljoen verkochte exemplaren) die meesterlijk werd verfilmd. De Oost-Duitser schreef uit eigen ervaring over de ondergang van de DDR. Thilo Sarrazin is oud-bestuurder van de Bundesbank en ex-Senator voor Financiën in Berlijn. Alom bekend werd hij met zijn anti-immigratieboek Duitsland schaft zichzelf af.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

2. Waartegen verzetten de schrijvers zich?

Ze waarschuwen voor de gevaren van ‘wokisme en extremisme’. Sarrazin en Tellkamp zien vooral de regeringspartij De Groenen als gevaar, de milieupartij die van alles wil verbieden, zoals vliegen, benzineauto’s rijden en vlees eten. De conservatieve auteurs pleiten voor ‘gezond mensenverstand’. Oud-sociaal-democraat Sarrazin wil verheffing, wijst op Duitse kinderen die slecht zouden lezen, rekenen en schrijven.

3. Schrijven zij daar nu ook over?

Tellkamp heeft onlangs opnieuw een dik boek gepubliceerd, Der Schlaf in den Uhren. Daarin gaat het om de kinderen van een DDR-dissident en om verzet tegen het officiële antifascisme in toenmalig Oost-Duitsland.

Sarrazin schreef een twintigtal boeken. Het meest recente is Het verstand en haar vijanden. Vergissingen en illusies van ideologisch denken.

4. Waarom is het duo in Duitsland omstreden?

Tellkamp, die de ‘duurzaamheidswaan en de terreur van de deugd’ haat, zegt dat de spijbelende scholieren van Fridays for Future ‘in een Führer geloven, net als de Freie Deutsche Jugend in de DDR’. ‘Veel Groenen zouden destijds bij de Hitlerjugend hebben gezeten.’ SPD-lid Sarrazin beaamde dat en zei dat ‘de meest intelligente politici bij de ecologische partij lid zijn’: ‘In de buurten waar artsen en leraren wonen. Net als in het Derde Rijk, toen woonden daar de beste scholieren, en die werden officier. Daarom was de Wehrmacht zo sterk.’

5. Waar komt hun woede tegen links vandaan?

Als jonge man moest Tell­kamp dienen in de Nationale Volksarmee van de DDR. Later verloor hij wegens ‘politieke onbetrouwbaarheid’ de mogelijkheid om te studeren. Tijdens de omwenteling in de DDR werd hij gearresteerd. Sarrazin werd wegens vermeend racisme uit zijn partij gezet. Hij is boos dat dit niet gebeurde met oud-kanselier en Poetin-vriend Gerhard Schröder.