Premium Lock Deze rechtszaken lopen tegen oud-president Trump

23 augustus 2023Leestijd: 5 minuten
Eerste verwachte zittingsdatum in processen tegen oud-president Donald Trump is 2 oktober. Foto: Mike Stobe/Getty Images

Donald Trump (77) is verwikkeld in liefst zes rechtszaken. De ernst varieert, maar het juridische net sluit zich. Een overzicht van de twee civiele en vier strafrechtelijke zaken tegen de Amerikaanse oud-president.

Federale rechtszaak 1

Bewaren van geheime documenten

Aantal aanklachten 40

Verwachte zittingsdatum 20 mei 2024

Bij zijn eerste aanklacht tegen Donald Trump toonde speciaal aanklager Jack Smith bijzondere foto’s aan de rechtbank. Stapels dozen vol ­documenten stonden verspreid in Mar-a-Lago, Trumps verblijf in het zonnige Florida. De dozen ­stonden in zijn slaapkamer, op een podium in een danszaal en zelfs bij de wc.

Na zijn termijn als president hield Trump honderden documenten in zijn bezit die hij had moeten teruggeven. Ze zijn eigendom van de overheid.

De Amerikaanse minister van Justitie Merrick Garland stelde Smith aan om twee strafrechtelijke onderzoeken naar Trump te leiden. Zijn ­onderzoek naar Trumps omgang met de geheime documenten mondde in juni uit in de eerste ­federale aanklacht tegen de oud-president.

Trumps achteloze omgang met de documenten was tegen de wet, betoogt Smith. Volgens de aanklacht besprak Trump geheimen uit de documenten met gasten in zijn verblijf.

In de paperassen staat ­informatie over de Amerikaanse ­nucleaire programma’s, over een ­aanvalsplan tegen Iran en over de ­defensieve kwetsbaarheden van de Verenigde Staten en belangrijke bondgenoten.

Alleen al de ­zwaarste ­aanklacht in deze zaak kan de Republikein een celstraf van ­maximaal twintig jaar opleveren.

Voor deze zaak hoeft Trump zich pas in mei volgend jaar in de rechtszaal te melden. Aanklager Smith geeft voorlopig prioriteit aan de strafzaak over de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw