Premium Lock Smithsonian-baas Lonnie Bunch over slavernijmuseum: ‘Nederland zal zichzelf beter leren begrijpen’

31 juli 2023Leestijd: 7 minuten
Lonnie Bunch. Foto: Robert Stewart

Lonnie Bunch (70) bouwde het National Museum of African American History and Culture van het Smithsonian Instituut in Washington en was er de eerste directeur. Hoe zou hij het slavernijmuseum aanpakken?

EW Hoe belangrijk is het voor u dat een land als Nederland, prominent in de slavenhandel, een slavernijmuseum bouwt?

Lonnie Bunch: ‘Ik heb mijn hele loopbaan besteed aan hoe de slavenhandel de moderne wereld heeft geschapen. Dus ik vind het van cruciaal belang dat landen in het reine komen met hun eigen kwellende raciale geschiedenis. Mensen accepteren dat ze zijn vormgegeven door het DNA van hun voorouders. Maar het idee dat de geschiedenis ons óók vormgeeft in het heden, vinden ze vaak moeilijk te accepteren. Dus ik vind het echt heel belangrijk dat Nederland dit doet. Het zal Nederland in staat ­stellen om zichzelf beter te begrijpen. En ik vind het daarbij ook moedig.’

EW Moedig? Waarom?

Lonnie Bunch: ‘Er zijn wereldwijd zo ontzettend veel landen die vinden dat het verhaal óf beter onbesproken kan blijven, óf dat het een verhaal is van drie, vier eeuwen geleden. Het is moedig om op te durven staan en te zeggen: “We were wrong.” We hebben ons verrijkt ten koste van anderen. En nu erkennen we dat.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw