Premium Lock Hoeveel steun heeft Poetin nog na Wagner-oproer?

04 juli 2023Leestijd: 6 minuten
EEN POLITIEAUTO BEWAAKT HET AFGESLOTEN RODE PLEIN IN MOSKOU, VIJF DAGEN NA DE MUITERIJ VAN PRIGOZJIN. FOTO: ANP

De naweeën van het afgebroken oproer van privéleger Wagner doen zich in Rusland nog altijd voelen. Hoezeer heeft president Vladimir Poetin nog het vertrouwen van de politieke elite, het leger en het volk?

De onafhankelijke Russische nieuwssite Meduza.io publiceerde een zeldzaam inkijkje in hoe Russen zelf denken over de muiterij van de Wagner-huurlingen die in het weekeinde van 24-25 juni de steden Rostov en Voronezj innamen. De reacties lopen samenzweerderig van ‘door Poetin in scène gezet om de elite te testen op haar loyaliteit’ tot tamelijk irreële gedachten als ‘Jevgeni Prigozjin wordt nog eens president’.

Iets meer nuchterheid toonde Ljoedmila vanuit de Georgische hoofdstad Tbilisi. ‘Ik denk niet dat dit in scène gezet was. De reputatie van Poetin heeft te veel geleden onder de gebeurtenissen en dat kan hij nooit opzettelijk hebben geriskeerd. Nu weet iedereen dat Poetin en zijn entourage zwak zijn en dat wetshandhavers in de regio’s geen weerstand bieden.’

In een notendop vat Ljoedmila de situatie samen die de vraag heeft opgeroepen of president Vladimir Poetin nog wel kan vertrouwen op zijn politieke elite, het leger en het volk, die hem tot voor kort vrijwel zonder omhaal steunden.

De politieke elite: meest steunbetuigingen voor Poetin pas na omkeer Prigozjin

Poetins steunpilaren in de politiek deden wat ze moesten doen. Doemavoorzitter Vjatsjeslav Volodin, senaatsvoorzitter Valentina Matvienko, oud-president en nu vicevoorzitter van de Veiligheidsraad Dmitri Medvedev en diens baas Nikolaj Patroesjev spraken allemaal hun afschuw uit over de opstand van Prigozjin en zijn huurlingenleger. Maar hoe oprecht was hun verontwaardiging?

Gebruik de pijltjes links en rechts om door de foto’s te scrollen. (Lees hieronder verder)

‘Het grootste deel van de steunbetuigingen werd niet uitgesproken op zaterdagmiddag, toen de situatie nog kritiek en onduidelijk was, maar pas nadat Prigozjin had aangekondigd dat zijn troepen zouden omkeren,’ zegt Andrej Nikoelin (42), een van de weinige kritische politicologen die nog in Rusland zijn gebleven. ‘Alle uitspraken over eenheid en cohesie zijn slechts een poging om vuil spel een mooi gezicht te geven.’

‘Nu probeert iedereen in het Kremlin zich aan te sluiten bij de winnaars’

Volgens Nikoelin verkeerde de politieke elite tijdens de Wagner-muiterij in een shocktoestand en had een groot deel ervan zich die zaterdagochtend het liefst uit de voeten gemaakt. ‘Nu probeert iedereen zich bij de winnaars aan te sluiten, maar op het kritieke moment zagen we bepaald geen sterke optredens.’

Luister ook de podcast Elke Week met EW-columnist Pieter Waterdrinker (lees hieronder verder):

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Geen Ruslandkundige zal durven beweren dat Poetin sterker uit de Wagneropstand tevoorschijn is gekomen. De politieke elite zag ook het weinig overtuigende optreden van de Russische leider, die pas twaalf uur na het begin van de opstand kwaad maar nerveus op televisie verscheen en uiteindelijk zijn Wit-Russische collega Aleksandr Loekasjenko te hulp moest roepen om de revolte te smoren.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw