Waarom Alpenmeisje Heidi ongekend populair blijft

16 juni 2023Leestijd: 2 minuten
HEIDI VILLAGE BIJ MAIENFELD IS BIJZONDER POPULAIR BIJ TOERISTEN UIT AZIË. FOTO: GIOVANNI MEREGHETTI/UCG/UNIVERSAL IMAGES GROUP VIA GETTY IMAGES

Renske Heddema merkt dat het fictieve Alpenmeisje ook na bijna 150 jaar niets aan populariteit heeft ingeboet.

Onze Japanse gasten hebben maar één wens: het ‘Heididorf’ bezoeken. En zeker hun twee kinderen. De plek in de bergen die de schrijfster Johanna Spyri verzon voor haar wereldberoemde personage Heidi is een hit, vooral bij Aziatische toeristen in Zwitserland.

Meteen na verschijning in 1879 veroverde het onbedorven weeskind in de Zwitserse Alpen al de kinderharten in Duitstalig Europa. Samen met haar grootvader, haar vriendje ‘geiten-Peter’ en de lamme Klara. Tientallen vertalingen en verfilmingen volgden. Een tekenfilmserie op de Japanse tv in 1974 gaf de populariteit van het Zwitserse icoon een nieuwe stimulans. Nu wordt het Heidi- en Spyri-archief in Zürich opgenomen in het UNESCO Geheugen van de Wereld.

Beroemde romanfiguur is vooral kitsch geworden

In Zwitserland is Heidi te vinden in speelgoedwinkels en op producten in de supermarkt. Dat Zwitserlands beroemdste romanfiguur nu vooral kitsch is geworden, gaat wetenschapper Christine Lötscher aan het hart. De hoogleraar kinderliteratuur uit Zürich vindt de figuur van Heidi juist heel complex. ‘Je kunt in Heidi van alles lezen: het romantische kind, de bemiddelaarster tussen stad en land, tussen mens en milieu.’

Het UNESCO-stempel zal waarschijnlijk nieuw licht werpen op auteur Johanna Spyri, een depressieve domineesdochter met een ongelukkig huwelijk. Ondanks veel aandringen wilde ze nooit een autobiografie schrijven.

Voor een nieuwe stormloop op het Heididorp in Maienfeld zal het verse UNESCO-keurmerk niet zorgen. Toch vinden ze het ook daar geweldig nieuws. ‘Johanna Spyri heeft het beeld van Zwitserland overal ter wereld enorm bepaald,’ zegt directeur Rolf Mutzner in het wijndorp in het kanton Graubünden. ‘Je hoeft maar te zeggen dat je uit het land van Heidi komt, en mensen hebben er meteen het beeld van onze bergen bij. Daar kunnen we trots op zijn.’ Met dank aan die sombere Johanna Spyri.