Premium Lock Marina Silva: regentes uit het regenwoud

22 mei 2023Leestijd: 4 minuten
MARINA SILVA: ‘IK BEN AMAZONIËR, ALLES WAT IK DOE, IS VOOR MIJN VOLK’. FOTO: MAURICIO SANTANA/GETTY IMAGES

Braziliaanse milieuminister Marina Silva (65) weet: het Amazonegebied beschermen, is noodzakelijk.

Marina Silva is geboren in een deelstaat zó diep verborgen in het regenwoud dat sommige Brazilianen grappen dat het niet bestaat: ‘O Acre não existe’ – Acre bestaat niet. Alleen niet-bestaande wezens leven daar, zoals dinosaurussen en eerlijke politici.

Ook in deze grap zit een kern van waarheid. Silva heeft de reputatie integer en eerlijk te zijn, in een land worstelend met corruptie. Dit jaar is zij begonnen aan haar derde termijn als milieuminister van Brazilië. Hierdoor zwaait ze de scepter over het Braziliaanse Amazoneregenwoud, een baan die haar op het lijf is geschreven.

Silva leverde een monsterprestatie tijdens haar eerste periode als minister tussen 2003 en 2008: het ontbossingstempo nam destijds met 70 procent af. Haar huidige taak is zwaarder. Zij moet puinruimen na vier jaar wanbeleid onder president Jair Bolsonaro. Die hekelde natuurbeschermingsregels en decimeerde milieuagentschap Ibama. Illegale houthakkers, veehouders, boeren en mijnbouwers grepen hun kans, want zonder ­inspecteurs hebben zij vrij spel. ‘Toen ik twintig jaar geleden begon, hadden we 1.100 inspecteurs,’ zei Silva. ‘Toen ik vertrok, hadden we 1.700 inspecteurs. Nu begin ik met 700 inspecteurs.’

Desondanks gooit ze de beuk erin. De eerste drie maanden van 2023 deelde Ibama 219 procent meer boetes uit en vernietigde 192 procent meer bouwmateriaal van criminelen vergeleken met de vier jaren ervoor.

Silva maakte eind jaren tachtig een razendsnelle opmars in de politiek

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw