Premium Lock Hoe veiligelanders Algerije gebruiken als springplank naar Europa

01 mei 2023Leestijd: 4 minuten
Migranten uit Noord-Afrika komen aan in Italië. Algerijnen blijken steeds vaker Marokkanen te zijn. Foto: Fabrizio Villa/Getty Images

Nu Marokko meewerkt aan gedwongen terugkeer, doen asielzoekers uit dat land – meestal mannen – zich voor als Algerijn.

Het aantal asielzoekers stijgt. Algerije is een van de landen waaruit steeds meer mensen naar Nederland komen. En dan vooral alleenstaande mannen. In de eerste drie maanden van 2023 waren er 448 aanvragen uit dit Noord-Afrikaanse land, tegenover 324 in dezelfde periode vorig jaar. Daarmee nadert Algerije de topvijf van herkomstlanden. Het staat achter Eritrea en Syrië, maar voor Iran en Afghanistan.

De groei is niet met zekerheid te verklaren. Eén oorzaak is dat asielzoekers die zeggen dat ze Algerijn zijn, in werkelijkheid uit buurland Marokko komen. ‘We kennen het verschijnsel,’ bevestigt Timo Waarsenburg, woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). ‘Maar ik heb geen cijfers om te weten of het incidenteel of structureel is.’ Ook het ministerie van Justitie en Veiligheid kan geen cijfers overleggen.

Marokko weigerde jarenlang mee te werken aan de terugkeer van afgewezen asielzoekers, maar dat veranderde vorig jaar. Daarom zoeken economische vluchtelingen uit Marokko nu andere manieren om illegaal in Nederland te kunnen blijven. Je paspoort verscheuren en zeggen dat je uit Algerije komt, is een van de opties.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw