Premium Lock Hoe de Ierse cultuur de wereld veroverde

22 mei 2023Leestijd: 5 minuten
NIET VROLIJK, TOCH GOEDE RECLAME VOOR IERLAND: ACTEUR COLIN FARRELL IN THE BANSHEES OF INISHERIN

Tot laat in de vorige eeuw was Ierland een devoot katholiek en wat naar binnen gekeerd eiland van boeren, brouwers en een burgeroorlog. Tegenwoordig zetten de Ieren hun rijke cultuur in als diplomatiek wapen: Bono, Biden en de Banshees.

Een vrolijk plot heeft The Ban­shees of Inisherin niet. Wanhoop, verraad en zelfpijniging plagen de mannenvriendschap in deze Ierse speelfilm, terwijl in de verte een gewelddadige opstand tegen de Britse bezetter zich aandient. Dankzij het tijdloze en adembenemende landschap aan de Ierse westkust en de acteerprestaties is de film, die eerder dit jaar negen Oscar-nominaties kreeg, toch een prima uithangbord voor Ierland. Kom hier wonen en werken, roept de film in de ogen van de Ierse beleidsmakers.

De zwarte komedie van de Iers-Britse regisseur Martin McDonagh behoort tot een ‘Grote Groene Golf’ die Hollywood dreigde te overspoelen. Drie Ierse films waren goed voor in totaal veertien nominaties, niet slecht voor een eiland van zeven miljoen inwoners. Voor het eerst in de geschiedenis werd met An Cailín Ciúin (Het stille meisje) ook een Ierstalige film genomineerd. Uiteindelijk wist Team Ierland slechts één nominatie te verzilveren met An Irish Goodbye, een andere zwarte komedie, die de prijs kreeg voor de beste korte film.

Ondanks de magere oogst paste de aanval op Hollywood prima bij de ‘Global Ireland’-missie van Dublin. Net als de brexiterende buurman trekt Ierland de wijde wereld in. Maar terwijl de Britten militair, politiek en economisch veel sterker zijn, moeten de Ieren, die niet eens NAVO-lid zijn, andere wapens inzetten. Ierland heeft met even omstreden als succesvolle belastingmaatregelen buitenlandse ondernemingen gelokt. De Ierse cultuur moet de drijvende kracht worden achter de ambities van de Keltische Tijger.

Ierland heeft een rijk cultureel verleden, zeker op literair gebied

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 26,99 per kwartaal leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw