De vergeten burgeroorlog in Myanmar

31 mei 2023Leestijd: 2 minuten
Rookpluimen boven een dorp in Myanmar, na bombardement door regeringsleger. Foto: AFP/Getty Images

Vijf vragen over regeringsgeweld tegen burgers Myanmar.

1. Wat is er aan de hand?

Sinds de staatsgreep twee jaar geleden krijgen de generaals maar geen volledige controle over het land. Generaal Min Aung Hlaing dacht dat de bevolking net als in buurland Thailand de militaire machtsovername wel zou accepteren. Maar in Myanmar brak massaal verzet uit. Jongeren lieten zich niet hun rechten afpakken. Samen met etnische minderheden namen ze de wapens op. Er zouden inmiddels 65.000 opstandelingen zijn. Daarnaast groeit de muiterij in het leger.

Als afschrikkingsmiddel bombardeert het leger dorpen met bommenwerpers van Chinese makelij. Het leger bombardeerde ook een dorp met Myanmarezen vlak over de grens met India.

2. Wordt India bij de burgeroorlog betrokken?

Waarschijnlijk niet, want de regering van India vindt dat het zelf met te veel etnische minderheden uit Myanmar zit ‘opgescheept’. Het land overweegt ‘illegale’ Myanmarezen het land uit te zetten, ook al wonen ze er al generaties lang. India ontkent zelfs dat er een bombardement was.

3. Storen andere Aziatische landen zich niet aan de burgeroorlog in hun regio?

Er zit wel wat beweging in de houding van de Asean, de Associatie van Zuidoost-Aziatische landen, sinds een hulpkonvooi met Aziatische diplomaten werd beschoten. De Indonesische president Joko Widodo riep de generaals in Myanmar in harde bewoordingen op met een vredesplan te komen. Maar tot een handelsboycot willen de lidstaten van de Asean niet overgaan.

4. Welke houding neemt China aan, nu het leger van Myanmar dorpen platbombardeert met Chinese vliegtuigen?

China wil dat het verzet wordt uitgeschakeld. De Nieuwe Zijderoute, een netwerk van wegen, havens en spoorlijnen dat China met Europa moet verbinden, loopt deels door Myanmar. En bouwwerken van Chinese makelij worden opgeblazen door de rebellen.

5. De generaals beloofden verkiezingen. Komen die er nog wel?

De oppositie is uitgeschakeld. Leiders zijn gevlucht, geëxecuteerd of veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Oud-regeringsleider en Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi kreeg een gevangenisstraf van meer dan zeventig jaar wegens ‘corruptie’. Toch willen de militaire machthebbers snel verkiezingen organiseren, om zo hun macht te legitimeren. Maar wie gaat er naar lege stemlokalen?