Premium Lock De kroning van Charles III in tien rekwisieten

03 mei 2023Leestijd: 5 minuten
Koning Charles III. Foto: Alamy Limited/ANP

Het Britse talent voor traditie, choreografie en grandeur bereikt op 6 mei een hoogtepunt. De kroning van Charles III in tien rekwisieten.

De gezondheidszorg ligt op apegapen, er zijn voortdurend stakingen, de wegen vormen een gatenkaas, de inflatie blijft hoog, de woningmarkt is kapot, de politiek wordt geplaagd door schandalen, de prinsen vechten elkaar de tent uit en er woedt een venijnige cultuurstrijd. Het Verenigd Koninkrijk beleeft turbulente tijden, maar op 6 mei zijn alle problemen voor een dag vergeten. Dan zullen de Britten iets doen waar ze al eeuwen wereldkampioen in zijn: het organiseren van een koninklijk spektakel. Koning Charles heeft wel aangegeven dat zijn kroning minder spectaculair gaat worden dan die van zijn moeder Elizabeth II en zijn grootvader George VI, maar niettemin zal er nog genoeg te genieten overblijven. Voor de brexiterende eilandnatie is het een prachtige kans om haar rijke geschiedenis tentoon te stellen, alsmede haar vitaliteit en creativiteit van nu.

I. Kroningslied

Bij de kroning zal veel muziek te horen zijn. Hoogtepunt is traditioneel Zadok the Priest, het lied dat Georg Friedrich Händel schreef voor de kroning van George I, bijna driehonderd jaar geleden. Charles heeft twaalf nieuwe werken laten componeren. Andrew Lloyd-Webber, de musicalkoning, kreeg de eer om het zogeheten Coronation Anthem te verzorgen. Dit ‘volkslied’ is gebaseerd op Psalm 98, de zogeheten ‘vrijheidspsalm’. Het speciale orkest zal onder leiding staan van de Britse Italiaan Sir Antonio Pappano.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

II. Het embleem

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw