Waarom rechts Amerika niet pal voor Oekraïne staat

04 april 2023Leestijd: 2 minuten
Ron DeSantis (midden) nuanceerde zijn Oekraïne-uitspraak na felle kritiek, ook vanuit zijn partij. Foto: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg via Getty Images

Vijf vragen over het Oekraïne-beleid van de Republikeinen.

1. Rechts Amerika staat niet pal voor Oekraïne?

Nee, de Republikeinen zijn verdeeld. Dat werd duidelijk toen de gouverneur van Florida, de prominente Republikein Ron DeSantis, een interview gaf aan Fox News. Hij noemde de oorlog in Oekraïne een ‘territoriaal geschil’ dat niet in het ‘vitale nationale belang’ is. Volgens hem heeft Amerika belangrijker problemen aan het hoofd. Ook wil hij niet in een oorlog met Rusland worden gezogen. DeSantis geldt als een van de grootste kanshebbers om de presidentsverkiezingen van 2024 te winnen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

2. Begon DeSantis zijn loopbaan juist niet als Rusland-havik?

Klopt. Na Ruslands annexatie van de Krim in 2014 verweet hij toenmalig president Barack Obama zwakte, omdat de Democraat weigerde Oekraïne van antitankwapens te voorzien. Maar toen was DeSantis nog parlementariër, in plaats van (hoogstwaarschijnlijk) presidentskandidaat die het moet opnemen tegen Donald Trump. Hij kan die voorverkiezingen moeilijk winnen als hij fanatieke Trump-aanhangers van zich vervreemdt. En oud-president Trump bewondert de Russische president Vladimir Poetin.

3. Maar de Republikeinen zijn dus verdeeld?

Ja. Na hevige kritiek heeft DeSantis zijn uitspraak genuanceerd door Poetin een oorlogscrimineel te noemen. Dat is een knieval naar de Reagan-vleugel van de Republikeinse partij, die een harde Ruslandlijn nastreeft. Een groep die hij ook nodig heeft.

4. Hoe groot is die vleugel eigenlijk nog?

Het anti-Poetin-sentiment van de partij leeft vooral in de Senaat. Zo noemde de Republikeinse leider Mitch McConnell het verdedigen van Oekraïne ‘de allerbelangrijkste ontwikkeling die momenteel speelt in de wereld’. Maar uit een recente enquête blijkt dat nog slechts 42 procent van de Republikeinen de wapenleveranties aan Kiev steunt.

5. Gaat de geldkraan voor Oekraïne daarmee dicht?

Het Huis van Afgevaardigden zal waarschijnlijk rond september stemmen over een nieuw militair pakket. De Republikeinse voorzitter Kevin McCarthy heeft herhaaldelijk zijn sympathie voor Oekraïne uitgesproken, maar weigert daar een ‘blanco cheque’ aan te verbinden. Veel hangt verder af van het verloop van de oorlog, en hoeveel hulp Poetin zal krijgen van Iran en vooral China. Want over die landen is rechts wél eensgezind.