Premium Lock Duitslands trage pad naar herbewapening: dit is de stand van zaken

14 maart 2023Leestijd: 9 minuten
Pistorius (geheel rechts) bij zijn manschappen. De populaire minister benoemt alle problemen bij het leger. Foto: Tobias Schwarz/AFP/ANP

Berlijn weifelt over de beloofde 100 miljard voor het roestige Duitse leger. Wat is de precieze stand van zaken? Vijf vragen en antwoorden.

Met tromgeroffel werd kanselier Olaf Scholz (SDP)onlangs ontvangen in de Julius Leber-kazerne in Berlijn, waar in de laatste wereldoorlog de tankdivisie ‘Hermann Göring’ zat. De regeringschef bezocht persoonlijk het Territoriale Führungskommando, belast met Heimatschutz – de Duitse landsverdediging. De visite moest uitstralen dat het leger in deze tijden van oorlog weer chefsache is. Eindelijk is er weer steun van de politiek.

De Bundeswehr heeft ook een nieuwe baas, Boris Pistorius, en deze dynamische SPD-politicus benoemt zonder schroom de problemen bij de strijdkrachten. Zijn ongelukkige voorganger Christine Lambrecht bracht zichzelf ten val door incompetentie en gebrekkige communicatie. Toch hield Scholz een jaar lang aan haar vast.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier 

De wisseling van de wacht bij de Bundeswehr komt op een belangrijk moment. Voor het eerst sinds 1945 worden tanks geleverd voor de strijd tegen de Russen, die, net als toen, op de staats-tv dreigen om Duitsland in puin te schieten.

Alweer ruim een jaar geleden, kort na de Russische aanval op Oekraïne, sprak Scholz in zijn belangrijkste toespraak sinds zijn aantreden over een Zeitenwende, een historische kentering. Hij zegde een speciaal militair fonds toe met daarin 100 miljard euro extra voor de Bundeswehr. De sociaal-democraat beloofde dat Duitsland eindelijk zal voldoen aan de 2-procents-begrotingsnorm van de NAVO. Dat hebben de Duitse strijdkrachten ook nodig, want net als in Nederland is er veel te lang bezuinigd.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw