Premium Lock Doodgeschoten door de politie

01 maart 2023Leestijd: 1 minuut
Herdenkingsdienst in Ohio voor Jayland Walker, die werd neergeschoten door de politie in 2022. Foto: AP Photo/Gene J. Puskar

Breonna Taylor en Jayland Walker, beiden ongewapend, werden doodgeschoten door agenten, respectievelijk in 2020 en 2022. Zij symboliseren het Amerikaanse politiegeweld. Haalt de politie te vaak de trekker over? Worden agenten voldoende verantwoordelijk gehouden voor wangedrag? Worden zwarten anders behandeld dan blanken?

Ofwel: gaat het om incidenten of is er iets structurelers gaande in het machtsvertoon van de politie? In het debat staan zwart en blank, Democraat en Republikein tegenover elkaar.

Sinds 2017 is er een toename in het aantal dodelijke slachtoffers door politiekogels. In 2022 ging het om 389 blanke en 225 zwarte doden. Van 341 was de etniciteit niet bekend.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.