Premium Lock Waarom geweld dreigt na Nigeriaanse presidentsverkiezingen

21 februari 2023Leestijd: 4 minuten
De islamitische Atiku Abubakar koos voor een christen als running mate. Foto: Pius Utomi Ekpei/AFP via Getty Images

De presidentsverkiezingen dit weekeinde in Nigeria zijn een religieuze strijd. Christenen klagen dat de twee grootste partijen een moslimkandidaat naar voren schuiven. Geweld dreigt.

Meer over het conflict tussen akkerbouwers en veehouders: Nigerianen in de aanval: ‘Dood ze, voordat ze jullie doden’

Nomadische veehouders belagen de boerderij van Shiekar Kumbur (63), ten zuidwesten van de Nigeriaanse hoofdstad Abuja. ‘Keer op keer laten ze hun koeien grazen op mijn akkers,’ laat hij telefonisch weten. Als Kumbur de koeien ziet, jaagt zijn personeel ze weg. Maar meestal is het kwaad dan al geschied. ‘Die nomaden zijn moslims,’ zegt hij. ‘Voor eigendom van christenen hebben ze geen respect.’

Nigeria ligt op een breuklijn die het continent in tweeën deelt

Nigeria, met meer dan 200 miljoen inwoners de grootste economie van Afrika, ligt op een breuklijn die het hele continent in tweeën deelt. Ten noorden van de lijn domineren moslims, ten zuiden vormen christenen de meerderheid. De relaties tussen de twee geloofsgroepen, allebei ongeveer even groot, zijn slecht. Aan beide kanten hitsen fundamentalisten de gelovigen op. Geregeld zijn er bloedige rellen, waarbij de afgelopen decennia duizenden doden vielen.

De jongste bron van religieuze spanning vormen de presidentsverkiezingen van 25 februari. Christenen klagen dat de twee grootste politieke partijen allebei een islamitische kandidaat naar voren hebben geschoven. Omdat de aftredende president Muhammadu Buhari ook moslim is, schenden ze de ongeschreven regel dat de twee godsdiensten om de beurt het staatshoofd leveren.

‘Moslims uit het noorden hebben acht jaar over ons geregeerd,’ zei Samson Ayokunle (66), voorzitter van de Christian Association of Nigeria (CAN), tijdens een toespraak in de stad Ibadan. ‘Nu is het de beurt aan de christenen. Zo heeft God het gewild.’ De CAN, waarbij vrijwel alle kerken in Nigeria zijn aangesloten, roept christenen op massaal naar de stembus te gaan. ‘Slechte mensen mogen niet opnieuw aan de macht komen.’

De christen Peter Obi steeg de afgelopen weken in de peilingen

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw