Premium Lock Deze Nederlanders stonden oog in oog met Poetin

14 februari 2023Leestijd: 5 minuten
Vladimir Poetin. Foto: Foto: Sergei Bobylyov/Sputnik/AFP

Hij gold al als onberekenbaar, maar hij blijkt nog veel meer te zijn: een man die tot monsterlijke daden in staat is. Nederlanders die Vladimir Poetin ontmoetten over de leider die de wereld een jaar geleden in één nacht veranderde.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

De Russische president Vladimir zit in fase twee van de door hem geleide Russische aanval op Oekraïne. ‘Dat is de fase van geen alternatief voor hem. Het is voor hem, om met Louis van Gaal te zeggen, the death or the gladioles. Hij kan niet anders meer dan escaleren.’

‘Je houdt je hart vast voor wat hij zich nog meer in het hoofd haalt’

Oud-NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer is zeer bezorgd over wat er nog te verwachten is van de oorlogspresident in het Kremlin die in de nacht van 24 februari 2022 een oorlog in Europa begon. De voormalig CDA-minister van Buitenlandse Zaken kent Poetin van persoonlijke gesprekken en zag hem radicaliseren.

‘Het begon in februari 2007 tijdens de jaarlijkse veiligheidsconferentie in München. Daar hield Poetin een keihard verhaal tegen de NAVO-uitbreiding en over Russische invloedssferen. Ruim een jaar later, april 2008, hield het bondgenootschap een top in Boekarest. De NAVO bood toen uitzicht op het lidmaatschap van Oekraïne en Georgië. In augustus 2008 vielen Russische troepen Georgië binnen.’ De Hoop Scheffer zei al eerder dat destijds is onderschat wat de gevolgen zouden kunnen zijn: een ontketende Russische president die de vernedering van zijn land ongedaan wil maken en geen middel schuwt. ‘Je ziet hem steeds een trapje verder gaan.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw