Brussel onthaalt de held van deze tijd: Zelensky

09 februari 2023Leestijd: 4 minuten
Zelensky spreekt in het Europees Parlement. Foto: ANP

Vorige week reisde de halve Europese Commissie naar Kiev, deze week kwam de Oekraïense president Zelensky naar Brussel (en Londen en Parijs). In het Europees Parlement sprak hij het Europese volk toe: blijf mij steunen anders gaat de Europese way of life eraan!

Superman in Brussel! In de ochtend van 9 februari 2023 sprak de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in een speciale zitting het Europees Parlement toe, daarna schoof hij aan bij de 27 regeringsleiders op de EU-top. Het is bijna een jaar geleden dat Rusland zijn buurland binnenviel. Sindsdien steeg de ster van de onversaagde Zelensky tot ongekende hoogten.

Het Belgische Europarlementslid Assita Kanko (ECR): ‘Wat Zelensky vandaag heeft gedaan in het Europees Parlement, is niet zich richten tot de beleidsmakers, maar tot de bevolking. Hij had het herhaaldelijk over het beschermen, over het vechten voor onze European way of life en dat heeft hij goed gezien. Want oorlog stort in de eerste plaats de bevolking in ellende en alleen vrede kan aan die ellende een einde maken. Zelensky is gekomen om ervoor te zorgen dat de Europese bevolking hem niet vergeet en om te tonen dat zijn land bij de EU wil horen.’

Kort na de inval van Rusland, op 1 maart 2022, sprak Zelensky het Europees Parlement ook al eens toe, toen per videoverbinding. De belangrijkste boodschap van de fysieke Zelensky aan het Europarlement (en de ook aanwezige Europese Commissarissen, dit keer niet in geel-blauw gekleed) was: blijf ons steunen!

‘Het Russische regime investeert in angsten’

De aanwezige Europarlementariërs en Eurocommissarissen begroetten Zelensky om 11.00 uur met een klaterende ovatie die één minuut duurde.

‘De Russen willen de Europese manier van leven ruïneren,’ zei Zelensky onder meer tijdens zijn toespraak, die een minuut of twintig duurde.

Lees verder onder de video

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

‘Deze totale oorlog gaat niet alleen om een territorium. Er is een dictator met een massief aantal wapens, onder meer uit Iran, die de waarden van het Europese leven wil vernietigen. Het Russische regime investeert in angsten, en wil de inhumane realiteit van de jaren dertig en veertig terug. Wij verdedigen ons daartegen op het strijdveld, samen met jullie.’

Europees Parlementslid Thijs Reuten (S&D): ‘Europese eenheid was de centrale boodschap van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky vanochtend in het Europees Parlement. De woorden dat Europa is veranderd door de oorlog, dat een weg terug niet mogelijk is en dat we de eenheid moeten omarmen voor de toekomst, zijn mij uit het hart gegrepen.’

Het lot van Oekraïne en Europa hangt volgens Zelensky niet alleen af van politici  maar juist van de burgers. Hij dankte zo’n beetje alle beroepsgroepen, van boeren tot veiligheidsagenten. Ook bedankte hij Europa voor alle steun, wapens en andere goederen.

Hij prees het Europees Parlement voor het ‘verdedigen van de Oekraïense en Europese manier van leven’. Hij zei dat de EU en Oekraïne zich verweren tegen ‘de grootste anti-Europese macht van de wereld’.

Een speciaal woord had hij over voor Europarlementsvoorzitter Roberta Metsola, die de Oekraïense én westerse manier van leven verdedigt, opkomt voor gerechtigheid en vrijheid. ‘Op de zesde dag van de oorlog ging het Europees Parlement al akkoord met de kandidaat-status, dat stimuleerde om verder te vechten,’ zei Zelensky, die zei bij de Europese Raad ook de regeringsleiders te zullen bedanken.

Lees ook dit stuk over de reis van de Commissie: Het Oekraïnesprookje van Dame Ursula: in de Gouden Wagon naar Kiev

Toespraak tot Europees parlement hing dagen aan een zijden draadje

Zelensky’s toespraak tot het Europees Parlement hing dagen aan een zijden draadje, nadat zijn komst via het parlement was uitgelekt.

Het bezoek aan Brussel was Zelensky’s derde stop in zijn Europese bliksemtournee. Op 8 februari was hij in Londen en Parijs, waar hij ook de Duitse bondskanselier Olaf Scholz ontmoette. Zelensky vloog samen met de Franse president Emmanuel Macron naar Brussel. Scholz vloog apart.

Na afloop van zijn  toespraak poseerde Zelensky met de EU-vlag. Oekraïne, sinds juni 2022 kandidaat-lidstaat, hoopt over twee jaar volwaardig EU-lid te zijn. Veel lidstaten zijn sceptisch over die verwachting. ‘Een zegevierend Oekraïne zal onderdeel zijn van de Europese Unie,’ zei de president in Brussel.

Op 1 maart 2022 sprak Zelensky per video het Europarlement toe: Dringend beroep Zelensky op EU: ‘We vechten om gelijkwaardig lid van Europa te zijn’