Biden wijst op zijn successen: op weg naar herverkiezing?

08 februari 2023Leestijd: 3 minuten
President Joe Biden tijdens zijn State of the Union-toespraak. Foto: ANP

Op volkse toon ratelde president Joe Biden afgelopen nacht zijn presidentiële successen op. In de traditionele State of the Union-toespraak deed de strijdbare president een appel aan Republikeinen om samen te blijven werken. Zo hoopt Biden nieuwe wetgeving te maken en zich intussen voor te bereiden op een nieuwe gooi naar het presidentschap.

In tegenstelling tot eerdere presidenten is Joe Biden geen begaafd spreker. Hij moet het hebben van korte zinnen en een volkse, bij vlagen felle toon. Tijdens de State of the Union-toespraak spreekt de Amerikaanse president jaarlijks het volk en de verenigde volksvertegenwoordiging toe.

Biden stond uitgebreid stil bij ‘zijn successen’

Onderwerp van het verhaal is altijd de staat van het land. In de vergaderzaal van het Huis van Afgevaardigden luisteren Senatoren en leden van het Huis naar het verhaal van de president. Biden begon met een opsomming van ‘zijn successen’. Zoals het bestrijden van de coronapandemie, investeringen in de Amerikaanse infrastructuur en de hulp aan Oekraïne.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Volgens Biden is dat te danken aan de samenwerken tussen de twee Amerikaanse partijen, zijn Democratische Partij en de Republikeinse Partij. ‘De afgelopen twee jaar hebben we de cynici en de neezeggers ongelijk gegeven. We waren het vaak oneens en er waren momenten dat de Democraten er alleen voor gingen, maar keer op keer kwamen Democraten en Republikeinen samen.’

Republikeinen halen uit naar ‘liegende’ president

De vraag is of die samenwerking in stand blijft. De Republikeinse Partij won bij de afgelopen tussentijdse verkiezingen de meerderheid van de zetels in het Huis van Afgevaardigden. Zij voelen minder noodzaak tot samenwerken.

De toon werd al gezet toen Biden tijdens zijn verhaal kortstondig werd onderbroken. Het Republikeinse Congreslid Marjory Taylor Greene schreeuwde ‘leugenaar!’ naar de president, omdat Biden kritiek uitte op Republikeinse plannen om op de sociale zekerheid te bezuinigen. De president antwoordde door haar door te verwijzen naar zijn beleidsmedewerkers.

Verenigde Staten willen strijd van China winnen

De president haalde uit naar China. Een spionageballon uit dat land zweefde  afgelopen week boven de Verenigde Staten. ‘Zoals we lieten zien, als China onze soevereiniteit bedreigt, zullen we optreden om ons land te beschermen.’ De Amerikanen schoten de ballon afgelopen zaterdag, 4 februari, uit de lucht. Biden wil China verslaan in de strijd om het machtigste land op aarde. ‘De strijd van China winnen zou ons allemaal moeten verenigen.’

Lof had Biden voor de Amerikaanse industrie. ‘Het kopen van Amerikaanse waar gaat de standaard worden bij het uitvoeren van federale overheidsprojecten.’ Van het vernieuwen van waterleidingen tot de aanleg van snel internet. Dat protectionistische beleid zorgt voor kritiek van Europese bondgenoten. In zijn verhaal liet Biden weinig ruimte voor aanpassingen van dat beleid.

President lijkt op weg naar nieuwe strijd om het Witte Huis

De toespraak van Biden had veel weg van een onofficiële campagne-aftrap. Een strijdbare president die door wil met het aanpakken van de problemen in het land. Verschillende Amerikaanse media berichtten eerder dat Biden in de periode na de toespraak van afgelopen nacht een aankondiging wil doen van zijn herverkiezingscampagne.

Dat leidt ook tot kritiek. Onder meer op de leeftijd van de tachtigjarige Biden. Bij de afgelopen verkiezingsstrijd in 2020 werd Biden al de oudste president in de Amerikaanse geschiedenis. Wint Biden zijn strijd om herkozen te worden, dan gaat hij pas in januari 2029 op 87-jarige leeftijd met pensioen.