Premium Lock Chinese militaire aanwezigheid in de wereld groeit: Westen maakt zich zorgen

02 januari 2023Leestijd: 2 minuten
Een Chinees oorlogsschip in de Zuid-Chinese Zee. Foto: Xu Wei/Xinhua

Westerse strategen, bevelhebbers en politici maken zich zorgen over de groeiende invloed van China. Bedreigt Peking de Amerikaanse suprematie? Overzicht van de wereldwijde militaire aanwezigheid van beide supermachten.

Verenigde Staten

De toegenomen Chinese activiteiten en overnames van buitenlandse havens valt in het niet bij de wereldwijde Amerikaanse militaire aanwezigheid. Volgens de Amerikaanse politiek antropoloog David Vine (American University) hebben de Verenigde Staten wereldwijd zo’n 750 militaire bases. Daar waren in 2020 173.000 militairen gestationeerd, verdeeld over 159 landen.

Equatoriaal-Guinea

De Chinese militaire ambities strekken tot in westelijk Afrika. Daar financierde de Chinese Import Export Bank de aanleg van de haven van Bata in Equatoriaal-Guinea, die in 2014 werd afgerond. Volgens een geheim inlichtingenrapport, waarover The Wall Street Journal schreef, wil China oorlogsschepen en manschappen stationeren in Bata.

China

In de Zuid-Chinese Zee en de Straat van Taiwan tonen de Chinezen hun militaire kracht om Taiwan te intimideren. Daarnaast bouwt China een netwerk van deels geheime militaire faciliteiten op strategische plekken in de Indische Oceaan en de westelijke Stille Oceaan. China investeert de komende jaren miljarden in buitenlandse infrastructuurprojecten, zoals havens.

Guam

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw