Geopolitiek Premium Corner

Chinese militaire aanwezigheid in de wereld groeit: Westen maakt zich zorgen

02 januari 2023Leestijd: 2 minuten

Westerse strategen, bevelhebbers en politici maken zich zorgen over de groeiende invloed van China. Bedreigt Peking de Amerikaanse suprematie? Overzicht van de wereldwijde militaire aanwezigheid van beide supermachten.

Verenigde Staten

De toegenomen Chinese activiteiten en overnames van buitenlandse havens valt in het niet bij de wereldwijde Amerikaanse militaire aanwezigheid. Volgens de Amerikaanse politiek antropoloog David Vine (American University) hebben de Verenigde Staten wereldwijd zo’n 750 militaire bases. Daar waren in 2020 173.000 militairen gestationeerd, verdeeld over 159 landen.

Equatoriaal-Guinea

De Chinese militaire ambities strekken tot in westelijk Afrika. Daar financierde de Chinese Import Export Bank de aanleg van de haven van Bata in Equatoriaal-Guinea, die in 2014 werd afgerond. Volgens een geheim inlichtingenrapport, waarover The Wall Street Journal schreef, wil China oorlogsschepen en manschappen stationeren in Bata.

China

In de Zuid-Chinese Zee en de Straat van Taiwan tonen de Chinezen hun militaire kracht om Taiwan te intimideren. Daarnaast bouwt China een netwerk van deels geheime militaire faciliteiten op strategische plekken in de Indische Oceaan en de westelijke Stille Oceaan. China investeert de komende jaren miljarden in buitenlandse infrastructuurprojecten, zoals havens.

Guam

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.