Schuldenlast Premium Corner

Waarom Pakistanen zich verzetten tegen energiebesparende maatregelen

17 januari 2023Leestijd: 2 minuten

Vijf vragen over verzet in Pakistan tegen energiebesparing.

1. Om wat voor maatregelen gaat het?

Pakistanen verzetten zich tegen de vervroegde winkelsluiting van middernacht naar half negen ’s avonds. Restaurants moeten om 22.00 uur dicht. Dat zou volgens de overheid 252 miljoen euro besparen. Maar het volk vindt dat de regering opnieuw buigt voor de eisen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Pakistan is door de hoge energieprijzen, politieke ruzies en de inflatie van 25 procent bijna failliet. De elektriciteitscentrales draaien op geïmporteerde fossiele brandstoffen. Er is nog net genoeg in de staatskas, 5,2 miljard euro, om de dure olierekening van deze maand te betalen. Pakistan wacht op een nieuwe lening. Zolang dat geld niet komt, moet het volk bezuinigen.

2. Zijn er geen andere energiebesparende maatregelen te bedenken?

PakistanLees meer over de erbarmelijke staat van het land: Pakistaanse theedrinkers moeten op rantsoen om economie te redden

Het IMF eist dat Pakistan de elektriciteitsprijzen verder verhoogt, alle subsidies afschaft en bespaart op dure importproducten. Maar de regering durft niet nog meer impopulaire maatregelen te nemen. Afgelopen augustus nam de regering van minister-president Shehbaz Sharif de macht over van Imran Khan. Khan werd enkele maanden daarvoor weggestuurd vanwege zijn ‘destructieve’ economische beleid. Over een paar maanden zijn er weer verkiezingen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.