Premium Lock Waarom steun voor de ‘speciale militaire operatie’ stabiel blijft

31 januari 2023Leestijd: 5 minuten
Een meerderheid van de Russen is voor vrede, maar blijft tegelijk ook het eigen leger trouw. Foto: Yuri Kadobnov/AFP/ANP

Het begint de Russen langzaam te dagen dat de ‘speciale militaire operatie’ in Oekraïne nog lang zal duren. Toch blijft hun steun voor de oorlog stabiel. ‘Het volk durft niet van mening te veranderen.’

Ivan (33) is cynisch. ‘Die Oekraïners kunnen me geen bal schelen. Ik ben tegen de oorlog. Maar nu we hem zijn begonnen, moeten we hem ook maar winnen,’ zegt de werkloze journalist.

De ‘speciale militaire operatie’, nog altijd de eufemistische benaming van het Kremlin voor het grootschalige bloedvergieten, zit velen niet lekker. Maar je moet je eigen land en je leger toch steunen in deze barre tijden.

Lees deze bijdrage van Joost Bosman: Intussen in Moskou: hoe vergaat het de Russen?

Deze houding is dominant in de Russische samenleving, zegt socioloog Aleksej Levinson (77) van het Levada-centrum, het enige nog onafhankelijke opinie-onderzoeksbureau van Rusland. ‘Het is een comfortabele positie: je kunt loyaal zijn aan je land en tegelijkertijd kan niemand je ervan verdenken dat je een oorlogshitser bent.’

De oorlog is intussen ruim elf maanden aan bloedige strijd en tienduizenden doden aan beide kanten verder. Een snelle overwinning bleef uit. De Russen zullen zich mentaal moeten herbezinnen op de oorlog in Oekraïne.

De geesten zijn al rijp gemaakt voor een langdurige oorlog

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.