Qatargate Premium Corner

Corruptieschandaal Europees Parlement: ethische onverschilligheid schaadt ‘Brussel’

05 januari 2023Leestijd: 4 minuten

Corruptieschandaal in Europees Parlement vloeit voort uit ethische onverschilligheid van duurbetaalde politici en schaadt heel ‘Brussel’.

‘Het Europees Parlement, beste collega’s, wordt aangevallen. De Europese democratie wordt aangevallen. En onze manier van open, vrije, democratische samenlevingen wordt aangevallen.’

MetsolaLees ook het interview met de voorzitter van het Europees Parlement: Roberta Metsola: ‘Waar? vroeg ik. In Kiev, zei hij. En ik zei: okay, ik doe het’

Grote woorden, die je verwacht als de Russen of de Chinezen een vernietigende cyberaanval zouden uitvoeren op de Europese instellingen in Brussel.

Maar nee. De Maltese, christen-democratische voorzitter van het parlement Roberta Metsola adresseerde eind vorig jaar in de plenaire zaal in Straatsburg een ouderwetse corruptie-affaire in eigen gelederen, die inmiddels, weinig origineel, bekendstaat als ‘Qatargate’.

In grote lijnen: zeker vier parlementariërs, een oud-parlementariër, familieleden en een aantal medewerkers worden verdacht van het aannemen van grote sommen geld uit Qatar en waarschijnlijk ook Marokko. De parlementsleden behoren allen tot de Socialistische groep en komen voornamelijk uit Italië en Griekenland, of het gaat om Walloniërs van Italiaanse komaf. Het betreft omkoping op klassieke wijze: geen digitale bitcoins, maar koffers vol eurobiljetten. De parlementariërs in kwestie moesten onder meer mensenrechtenschendingen in Qatar bagatelliseren en pleiten voor een soepeler visumbeleid.

Interne cultuur is verre van democratisch

Heel pijnlijk, deze affaire. Het Europees Parlement (EP) laat zich erop voorstaan het enige gekozen instituut van de Europese Unie (EU) te zijn. Maar de ­interne cultuur is verre van democratisch en biedt de ideale omgeving voor dit soort ongewenste wantoestanden.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.